Meer oorlog

Wat na Irak? De Engelse minister van Defensie Geoff Hoon laat in een interview met het weekblad New Statesman blijken dat rekening gehouden moet worden met meer oorlog. Hoon denkt niet dat de oorlog tegen Irak de Engelsen voortaan terughoudender zal maken.

«I suspect that all sophisticated countries with significant military are going to be involved in these kind of operations at least for the fore seeable future.»

Jacob Israël de Haan

Bij uitgeverij Sirene verscheen Een Palestijnse affaire. De roman speelt zich af in 1924, wanneer de hoofdpersoon te Jeruzalem getuige is van de moord op de orthodoxe jood Yaakov de Groot, een bekend journalist, zionist, dichter en een minzaam mens. Lijkt dat niet Jacob Israël de Haan? Op de site van Anchor Books staat een interview met Wilson waarin hij De Haan noemt als inspiratie en een parallel trekt tussen de politieke moord op de broer van Carry van Bruggen en de moord op Yitzhak Rabin.

Ex-libris 1

Afgelopen week vroegen wij de lezer om raad waar het ex-libris in een boek te plaatsen. Enkele reacties volgden:

Piet Vlekke, overgrootvader van de heer Robbert-Jan Henkes uit Amsterdam, plakte zijn ex-libris – een schrijftafel voor een raam uitkijkend over de suikerfabriek – rechts en op de onderste helft van het gemarmerde schutblad. Zijn dochter, Alice Vlekke, plakte haar ex-libris – haar eigen silhouet voor een boekenkast – links op de bovenste helft.

Ex-libris 2

De vader van mevrouw Eva Kuylman uit Den Haag heeft in de loop van zijn leven honderden boeken van een ex-libris voorzien. Eerst twee houtsneden, één die Pegasus toonde, met op de achtergrond een Griekse tempel omgeven door cipressen. Later een bevallige en naakte schone, leunend op een staf met lint waarop de naam van de eigenaar prijkte.

Op oudere leeftijd maakte de blote dame plaats voor een afbeelding van «de boekenworm» van de Duitse schilder Carl Spitzweg. De plaats was altijd dezelfde, en dat was niet zomaar. Aan de binnenkant van een beduimeld doosje met nog enkele exemplaren vond Eva Kuylman de aanwijzing: «Center your ex-libris on the inside front cover and apply light pressure until it adheres.»

Maar wat te doen met een stempel dat men in het papier drukt?

Tips en ervaringen graag naar pleij@groene.nl.

Quizvraag

Hieronder volgen de oorspronkelijke titels van welke werken?

(Het antwoord staat op de volgende bladzijde.)

  1. Llareggub

  2. Het moderne horrorboek

  3. Dit zijn de gebeden en de vloeken van den kleinen man tegen over den grooten oorlog. Dit zijn zangen. Dit is DE BIJBEL VAN DEN OORLOG

  4. Medereizigers

  5. First Impressions

  6. Viereinhalb Jahre gegen Lüge, Dummheit und Feigheit

  7. Trimalchio in West Egg

Antwoord quizvraag

  1. Under Milk Wood (Dylan Thomas)

  2. Broodje Aap (Ethel Portnoy)

  3. Mijn kleine oorlog (Louis Paul Boon)

  4. De aaibaarheidsfactor (Rudy Kousbroek)

  5. Pride and Prejudice (Jane Austen)

  6. Mein Kampf (Adolf Hitler)

  7. The Great Gatsby (F. Scott Fitzgerald)

Homohuwelijk

Terwijl in de VS een grondwetswijziging het homohuwelijk definitief onmogelijk moet maken, probeert op hetzelfde moment in Nederland de schrijver Walter Kamp in zijn boek Judas aan te tonen dat Jezus een homo was, die zich, hangend aan het kruis, in de echt verbond met zijn geliefde, de apostel Johannes. Het reclamespotje voor het boek is verboden door RTV West en TV Utrecht. Overigens was het eerste geregistreerde homohuwelijk dat tussen de christenvervolger keizer Nero en zijn slaaf Sporus in het jaar 65.

Annunciatie Week 47

«Hey lieve Jezus!

Wil nog steeds erg graag een keer mijn Nieuwe Testament laten signeren.

Wanneer kan dat? Kan ik een keer langskomen?

Of kunnen we elkaar tijdens een van je zaligsprekingen treffen?

Groet, Maria Magdalena»

En Jezus dacht:

Dat zal wel weer over dat kutevangelie

Van Mattheüs gaan

Straks wil ze ook nog

Mijn postzegelverzameling komen bekijken!

En Jezus weende

Zijn eerstedag enveloppen

En speciale Hitler zegels nat