Het Da Vinci Reisje

Nu ook vanuit Nederland: trips naar het Parijs van De Da Vinci Code. Via Frantour kunt u al vanaf 79 euro een driedaags arrangementje boeken waarin onder meer het Louvre en de Saint Sulpice worden bezocht.

Slogan: «Beleef live De Da Vinci Code in Parijs!»

Vreemd

De stemmen voor de verkiezing van de vreemdste titel van het jaar van The Bookseller Magazine moeten ingestuurd zijn. Het wachten is op de uitslag. Short list:

  • Applications of High Tech Squids

  • The Aesthetics of the Japanese Lunchbox

  • Bombproof Your Horse

  • Detecting Foreign Bodies in Food

  • Equids in Time and Space

  • Sexual Health at Your Fingertips

Bestelboeken

In Antwerpen kunnen vanaf heden niet alleen pizza’s, taco’s en shoarma telefonisch worden besteld. De Openbare Bibliotheek brengt telefonisch aangevraagde boeken met een fietskoerier aan huis tussen 16:00 en 20:00 uur.

Ratten

Ratten horen het verschil tussen Nederlands en Japans, hebben Spaanse onderzoekers vastgesteld. De twee talen werden gekozen omdat ze al eerder in proefnemingen waren gebruikt en omdat ze zo verschillend in ritme en structuur waren. Ratten leerden in een nieuwe proefopstelling om op een van de twee talen te reageren (de stemmen werden gecomputeriseerd). Als de zinnen achterstevoren werden gesproken, wisten de ratten het echter niet meer.

Ook ratten hebben dus ergens een rudimentaire talenknobbel.

Lange peulen

Moeten wij blij zijn dat Suriname is toegetreden tot de Taalunie? Het gaat vooralsnog alleen om een standaardisering van de spelling van Surinaams-Nederlandse woorden. Een commissie van wijze mannen buigt zich thans over de vraag welke Surinaams-Nederlandse woorden er in het gevreesde Groene Boekje komen. Doekoe (geld), skotoe (politie) en pinaren (het zwaar hebben) maken grote kans. En de lange peulen van de kouseband zullen uniforme kousenbanden worden als ze eenmaal in het groene gareel zijn gebracht.

Misschien is de volgende stap van de Taalunie het vastleggen van de spelling van de straattaal.

Signeren

Canadese boekverkopers houden het erop dat Jimmy Carter de snelste boeksigneerder is die ze ooit zagen: zevenhonderd exemplaren in een uur. Margaret Atwood gooit hoge ogen met vierhonderd exemplaren per uur en ook nog een praatje erbij. Helaas, The Guardian meldt dat Atwood «een afstandbedienbare boeksigneerder»heeft uitgevonden. De eerste verontwaardigde reacties zijn al gehoord.

Hier wellicht ook iets voor een bedreigde schrijfster als Ayaan Hirsi Ali.

Vreemde schriften

Intussen liggen er nog zeker tien eeuwen oude schriften op ontcijfering te wachten, bijvoorbeeld het Vintsja van 6000-4500 v.Chr., dat geschreven werd in Zuidoost-Europa. En het proto- en het oud-Elamitisch dat rond 2900 v.Chr. werd geschreven in het koninkrijk Suse in Zuidwest-Iran. Het Lineair A van Kreta (rond 1500 v.Chr.) is misschien verwant aan het Lineair B, dat inmiddels wel ont cijferd is. Ook het Rongorongo van Paas eiland, het Etruskisch en het Meroïtisch zijn nog raadsels. Wie zich geroepen voelt, kan zich op www.omniglot.com/writing/undeciphered.htm oriënteren.

Annunciatie Week 3

Jezus doet een opmerkelijke uitspraak Bij rampen zouden eigenlijk meer doden moeten vallen.