Salman Rushdie

Salman Rushdie pleit voor meer privacy voor lezers. Namens 180.000 ondertekenaars heeft hij, als voorzitter van de Amerikaanse Pen-afdeling, een petitie aangeboden in het Amerikaanse Congres. Daarin wordt gevraagd niet langer toe te staan dat de overheid vrij gegevens van bibliotheken en boekverkopers kan inzien.

Slightly Foxed

The Real Reader’s Quarterly is bedoeld voor mensen die gelezen Penquin-pockets in hun jasje meedragen. Mensen die in paniek raken als ze op reis zijn en plotseling ontdekken dat ze niets te lezen bij zich hebben.

Speciaal oog gaat in Slightly Foxed uit naar de boeken die niet op de bestsellertafels van de boekhandels liggen en die niet groot in de kranten en tijdschriften worden besproken. Het herfst nummer (te bestellen via www.slightlyfoxed.com) staat in ieder geval vol schrijvers die in Nederlandse kranten niet aangetroffen worden.

Zoeken

Amazon heeft een erg handige nieuwe zoekfunctie voor mensen die op onderwerp willen zoeken. Bij sommige boeken is het nu mogelijk om alvorens het boek wordt aangeschaft digitaal in de tekst te zoeken. Niet in het register, maar gewoon of, hoe vaak en in welke context een bepaald woord of een naam in het boek voorkomt.

Der Freund

In het nieuwe Duitse literaire tijdschrift Der Freund verzamelt de Zwitserse schrijver Cristian Kracht verhalen van vrienden over wat zij belangrijk vinden. Der Freund zal twee jaar bestaan en acht keer verschijnen. In de inhoudsopgave van het eerste nummer staat Rem Koolhaas met een verhaal dat Junkspace heet.

Domheid

In het Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte, jaargang 96 nr. 3, juli 2004, schreef Roland Breeur een mooi artikel over domheid: Gilles Deleuze over domheid en denken (Le sabbat de la bêtise). In het klassieke denkmodel, stelt hij, is domheid altijd een afwijking die de eigenlijke diepere structuur van het denken niet aantast. Volgens Deleuze is domheid «een structuur van het denken zonder meer, ze is niet een manier om zich te vergissen, ze drukt de zinloosheid van het denken uit».

Breeur noemt jammer genoeg niet de twee delen Encyclopedie van de Domheid van Matthijs van Boxsel die daarin het klas sieke denken over domheid met vergelijkbare argumenten bestrijdt. Graag in een volgend artikel.

Tom Wolfe

I Am Charlotte Simmons, het nieuwe boek van Tom Wolfe dat 9 november verschijnt, telt 688 pagina’s. Met een impliciete verwijzing naar Wolfes boeken over de jaren tachtig wordt de nieuwste aangekondigd als een gedetailleerde observatie van het leven op de Amerikaanse studentencampussen in de «00’s».

Veel seks dus. Te veel, zo vonden de fatsoensbewakers van The New York Times, want in een fragment dat in een studentenspecial van de boekenbijlage werd gepubliceerd, werden enkele termen geschrapt en vervangen door «sexual activity». Volgens enkele kranten en andere nieuwsbronnen gaat het om «get laid», «need some ass» en «get some ass».

Troostboek

Het Amerikaanse leger heeft veertienduizend exemplaren aangeschaft van The Kissing Hand. In dit kinderboek vertelt Audrey Penn het verhaal van het wasbeertje Chester. Als Chester niet naar school durft te gaan, stelt zijn moeder hem gerust door hem een kus mee te geven in zijn hand.

Het boek wordt verstuurd naar verschillende legerafdelingen, soldatenfamilies en gewonden in oorlogsgebieden. Eenheden in Afghanistan en Irak ontvangen een videocamera, zodat soldaten kunnen worden gefilmd terwijl ze het boek voorlezen. Een woordvoerder van het leger zegt dat The Kissing Hand «elk militair kind en elke militaire ouder representeert wanneer zij afscheid nemen van elkaar».

Poëzie

Ga naar www.poetryalive.nl en betreed een gigantische, goed geordende site met gedichten. Iedereen kan via een eenvoudig opstuursysteem een gedicht inzenden. Maandag jongstleden telde de site 42.575 gedichten van 5174 dichters en dichteressen. En iedere dag komen er nieuwe bij. Het zoeken is gemakkelijk. Wil je een gedicht lezen dat in de titel het woord «boten» bevat dan krijg je het gedicht Boten aan de muur van Henk Knibbeler te lezen die het op 23 augustus 2004 instuurde. Het woord «algebra» komt in zeven gedichten voor en je kunt ze alle zeven oproepen. De auteurs zijn alfabetisch gerangschikt en makkelijk oproepbaar. Op 27 september zijn er bijvoorbeeld 28 gedichten bij gekomen, veel over André Hazes, onder meer De Arena van Pom Wolff en Hier denk ik bier van Comsooi Anderson. Wie zei daar dat poëzie op sterven na dood is? De site wordt beheerd door de ncrv, jawel, de omroep.

Zwarte literatuur

In de VS werden de Hurston/Wright Awards voor zwarte literatuur uitgereikt.

Beste debuutroman:

Chimamanda Ngozi Adichie

Purple Hibiscus

Beste roman:

Mat Johnson

Hunting in Harlem

Beste non-fictie:

Wil Haygood

In Black and White: The Life of Sammy Davis, Jr.

Operatie Ohio

In het kielzog van Michael Stipe, Bruce Springsteen, Pearl Jam en anderen voeren ook Amerikaanse schrijvers campagne. Ohio, Florida en Wisconsin zijn de swingstaten waar afgelopen week enkele tientallen schrijvers Operatie Ohio van start deden gaan. Doel: zo veel mogelijk studenten zich als kiezer laten registreren en ze overhalen op 2 november op John Kerry te stemmen. Er worden lezingen en manifestaties gehouden en de ochtend van de verkiezingen wordt lukraak gebeld naar studenten om ze uit hun bed en naar de stembus te krijgen. Ze kunnen dan onder anderen aan de lijn krijgen: Michael Cunningham, Rick Moody, Dave Eggers en Michael Chabon.

Reden tot licht optimisme is er voor hen al. The New York Times bespeurde een toename van kiezersregistratie in de overheersend Democratische gebieden van de drie staten.

Google-censuur

Het Chinese nieuws verzorgd door Google, dat zou voorwaar een stap voorwaarts moeten betekenen in de richting van openheid en persvrijheid in China. Helaas, wie op Google China zoekt naar voor de autoriteiten onwelgevallige sites, kan lang blijven zoeken. Google verklaart dat ze om het gebruiksgemak te verhogen heeft besloten geen zoekresultaten te tonen die toch niet toegankelijk zijn vanuit China. Voorbeeld van een site die niet toegankelijk is vanuit computers die in China op het net zijn aangesloten: www.voanews.com, jawel: Voice of America.

As van het Kwaad

Omdat zaken doen met landen als Soedan en Noord-Korea verboden is, gelden in de VS al enige tijd beperkingen op het publiceren van literatuur uit die landen. Zo is het wel mogelijk om een vertaalde tekst openbaar te maken, maar ligt er een verbod op het overleggen met auteurs en het redigeren van teksten.

Drie Amerikaanse vrouwen kregen hier een beetje genoeg van en richtten het online tijdschrift www.wordswithoutborders.org op. Volgens hen heeft Amerika het na 11 september 2001 juist nodig om meer vertaalde teksten te lezen dan de drie procent die vertalingen in 1999 van het totale boekenaanbod uitmaakten. Daarom is op hun website, waar ze overigens wel subsidie voor loskregen, literatuur uit diverse landen te lezen en óók uit de zogenoemde As van het Kwaad.

Deze maand staat mede op de voorpagina aangekondigd: The Asylum Seeker, een fragment uit de roman van Arnon Grunberg.