Ian McEwan

Voor de Bookerprize van dit jaar kan bij Engelse bookmakers nu (op 4 tegen 1) gewed worden op Ian McEwans nieuwe boek Saturday. Hierbij zij opgemerkt dat de shortlist pas in september bekend wordt gemaakt en overigens voor die tijd nog de nieuwe boeken van Salman Rushdie en Zadie Smith uitkomen.

Raarste titel

De prijs van The Bookseller voor de raarste titel van 2004 is vergeven aan Bombproof Your Horse. Een opmerkelijke keuze, want de winnaar van 2003 was ook al een paardenboek: The Big Book of Lesbian Horse Stories.

Bush en Wolfe

Op de officiële lees lijst van de president staat het niet, maar Wolfe-fan George Bush las I Am Charlotte Simmons en beveelt volgens de Herald Tribune zijn vrienden de laatste roman van Tom Wolfe met veel enthousias me aan.

Best mogelijk. Vorige maand vertelde Bush al dat hij veel leest tijdens vluchten, en in het weekend en ’s avonds in bed een goeie twintig à dertig bladzijden omslaat. Zijn motivatie is zeer alledaags: «In deze baan zijn er een paar simpele liefhebberijen die je erdoorheen helpen slaan. Een is Barney de hond, de andere is lezen. Boeken vormen een geweldige ontsnapping. Boeken zijn een manier om je gedachten even te verzetten.»

Mark Twain

Juli 1879 was Mark Twain een weekje in Nederland. Hij logeerde eerst in het Victoria Hotel te Rotterdam en meldt in zijn Notebooks&Journals 2 dat hij maar vier mensen met brillen zag tijdens een tochtje dat vier uur duurde.

In Amsterdam logeerde hij in «Hotel Doelen». Hij zag op een plein allemaal rommel uitgestald: «Could have bought the whole thing for 300 dollar & lost money.» Meldt een ontmoeting met een meisje dat Duits, Engels, Frans, Italiaans en nog een paar andere talen sprak. Als hij al in Engeland is noteert hij de naam en het adres van het meisje: «Fräulein Korthals, Het Klooster (On the Alkmaar road), Haarlem, Holland». Hij wil haar een van zijn boeken sturen.

Champagne

Wiskundige en logicus Alfred Tarski (1901-1983) bedacht in de jaren dertig de volgende definitie van waarheid: «De uitspraak ‹sneeuw is wit› is waar als en alleen als sneeuw wit is.»

Anita Burdman Feferman en Solomon Feferman vertellen in de kort geleden verschenen biografie Alfred Tarski: Life and Logic dat Tarski op uitnodiging van de Nederlandse wiskundige Evert Beth in de jaren vijftig verschillende keren in Amsterdam verbleef. Vooral Beth’ vrouw zorgde ervoor dat de praktische zaken goed geregeld waren. Uit dankbaarheid stuurde Tarski haar later een briefkaart: «Beste Corry, Het is middernacht, we drinken champagne en we denken aan je.»

Bestsellers

De Physical Review Letters van 26 november 2004 probeert een verband te leggen tussen exogene en endogene factoren in bestsellerlijsten. Helpt het als The New York Times je boek gunstig bespreekt (exogene factor) of is de mondelinge respons op lange termijn (endogene factor) van groter belang?

Titel van het artikel: Endogenous Versus Exogenous Shocks in Complex Networks: An Empirical Test Using Book Sale Rankings. De schrijvers gebruiken wiskundige modellen die opgesteld zijn naar aanleiding van exogene en endogene factoren bij vulkaan uitbarstingen en zien opvallende overeen komsten met bestsellerlijsten.

Wonder

Week 8

De klas scholieren

Met digitale camera’s

Van velerlei merken

En prijsklasses

Loopt in clipachtige wanorde

Over de Rosa Overbeekbrug

Een meisje vraagt:

– Is dit ook erg mooi?