Nieuw lid

Met haar verkiezing is schrijfster, filmer en vertaler Assia Djebar (68) het eerste Algerijnse lid van de veertig «onsterfelijken» van de Académie Française. Ze komt terecht op zetel nummer 5, die eerst toebehoorde aan de in 2002 gestorven Georges Vedel.

Bovary

Amerikaans onderzoek onder 1006 burgers beweert dat 81 procent van de Amerikanen vindt dat ze stof heeft om zelf een boek te schrijven. Frans onderzoek stelt dat 23 procent van de Fransen bezig is geweest aan het schrijven of bedenken van een boek. Daar zit handel in.

Le Figaro stuurde Madame Bovary als anoniem manuscript naar uitgeverijen waar de schrijver uitgave financiert. Ze trapten er allemaal in en boden uitgave van het manuscript aan met daaraan verbonden kosten tot bijna vijfduizend euro.

Hollywood

Nu het slecht gaat met de filmindustrie maakt Hollywood bokkensprongen. Naar tienduizenden Engelse scholen werden gratis lespakketten verstuurd gebaseerd op de binnenkort te verschijnen nieuwe film van Steven Spielberg, een verfilming van H.G. Wells’ The War of the Worlds. Er is veel kritiek, maar scholieren en ook veel onderwijzers zijn enthousiast. Voor juiste bestudering van het les materiaal wordt wel aanbevolen om ook de film te gaan zien. De plot outline daarvan luidt: «As Earth is invaded by alien tripod fighting machines, one family fights for survival.»

Vakantieboeken

Op het strand wordt veel gelezen. The Guardian komt traditioneel met een aantal lijstjes ideale vakantieboeken. Chris Smith kiest voor David Mitchells Cloud Atlas. David Mitchell op zijn beurt raadt Ohran Pamuks Istanbul aan. En Ohran Pamuk adviseert The Civilisation of the Renaissance in Italy. William Boyd herleest Peter Gays Freud: A Life for Our Time en Katherine Duncan Jones’ Ungentle

Shakespeare.

Verkoop

Met de eerste nieuwe column van een inkoper van Waterstone’s brak op de pagina’s van Bookseller, het blad voor de boekhandel, een debat los. Volgens de inkoper staan de recensenten veel te ver van de lezers af en produceren saaie boekenbijlagen die voor zijn klanten totaal irrelevant zijn. Commentaar op de grote boekhandels is weer dat zij niet alleen niet luisteren naar wat volgens recensenten goed is, maar ook niet meer naar de gerenommeerde uitgeverijen wanneer zij hun belangrijkste literaire werken aanbieden. De gemoederen lopen hoog op. Waterstone’s’ aanbieding van Dan Browns Da Vinci Code voor de halve prijs wordt als krankzinnig bestempeld.

Wonder

Geen wonderen deze week.