Hunter

S. Thompson

Rolling Stone- magazine beschikt over het zelfmoordbriefje van Hunter S. Thompson. Het bevat zijn laatste geschreven woorden en dateert van vier dagen voor Thompson zichzelf doodschoot. Onder de titel Football Season Is Over staat er: «No More Games. No More Bombs. No More Walking. No More Fun. No More Swimming. 67. That is 17 years past 50. 17 more than I needed or wanted. Boring. I am always bitchy. No Fun – for anybody. 67. You are getting Greedy. Act your old age. Relax – This won’t hurt.»

Booker

Bij bookmaker Ladbrokes werden afgelopen maandag de kansen voor de genomineerden voor de Booker Prize nog als volgt ingeschat:

Julian Barnes – Arthur and George 11/8

John Banville –

The Sea

5/1

Kazuo Ishiguro – Never Let Me Go

5/1

Sebastian Barry –

A Long Long Away 5/1

Zadie Smith –

On Beauty

11/2

Ali Smith –

The Accidental

10/1

Ook bij bookmaker William Hill is Barnes de favoriet.

Naamsbekendheid

Uit een recente enquête van de Nederlandse Taalunie: zeven op de tien Nederlanders kan desgevraagd geen enkele naam van een Vlaamse auteur uit het geheugen oprakelen. Ongeveer de helft van onze zuiderburen komt spontaan op de naam van een Nederlandse auteur. In Suriname noemt slechts vier

procent spontaan de naam van een Vlaamse auteur. Slechts een enkeling van de

Nederlandse en Vlaamse ondervraagden weet de naam van een Surinaamse auteur te noemen.

Lijstje 1

Volgend jaar worden in een Engels tv- programma The Twelve Books that Changed the World besproken. De

volgende lijst is gemaakt:

 1. On the Origin of Species, Charles Darwin, 1859

 2. The First Rule Book of the Football Association, 1863

 3. William Shakespeares First Folio, 1623

 4. Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, Sir Isaac Newton, 1697

 5. An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations, Adam Smith, 1776

 6. Speech to the House of Commons (May 12, 1789) door William Wilberforce

 7. The King James Bible, 1611

 8. Patent Specification for Arkwright’s Spinning Machine, 1769

 9. A Vindication of the Rights of Women, Mary Wollstonecraft, 1792

 10. Experimental Research in Elec tricity, Michael Faraday, 1855

 11. Married Love, Marie Stopes, 1918

 12. Magna Carta, 1215

Dickens versoapt

De stiff upperlip van enkele Britse Dickens-liefhebbers vertoonde deze week bevings verschijnselen: in de BBC-soapserie van de Dickens-klassieker Bleak House, die in de herfst wordt uitgezonden, heeft de jonge Esther Summerson een seksuele verhouding met haar voogd John Jarndyce. Deze relatie werd in de roman hoogstens gesuggereerd, hoewel kenners volhouden dat de relatie en het uiteindelijke huwelijk van Jarndyces kant een kwestie van christelijke lief dadigheid was. De BBC hoopt door de seksuele thema’s uit het verhaal te lichten meer jonge kijkers te interesseren voor de schrijver.

Don Quichot

Op 23 april van dit jaar zei president Hugo Chavez dat Don Quichot voor Venezolanen een van de must-read-boeken is. Ter gelegenheid van het vierhonderdjarig bestaan liet hij een miljoen exemplaren onder de bevolking uitdelen.

Cijfers

Volgens onderzoeksbureau Nielsen BookScan verschenen in Engeland dit jaar van januari tot en met juli 114.000 nieuwe boeken. Dat is bijna 540 boeken per dag en een flinke stijging ten opzichte van het jaar 2000, toen er over het hele jaar 94.000 verschenen. Belangrijke oorzaak is volgens de onderzoekers het goedkoper worden van de productie methodes.

Recensies

In de Financial Times stond een kritisch stuk over boekrecensies. Dat soort stukken circuleert overigens al zo lang als er recensenten bestaan.

Sutherland legt uit dat de recensie pagina’s de goedkoopste pagina’s van de krant zijn. Recensenten hebben geen bureaus of computers in het krantengebouw. Ze maken geen onkosten en zijn niet in vaste dienst. Ze krijgen 150 tot 400 pond voor een stuk van achthonderd woorden, waar ze inclusief lezen en research wel twaalf uur mee bezig zijn, en waarvoor ze een lang opgebouwde specialistische kennis nodig hebben. En zou je ze niks betalen, dan wil een groot aantal van hen nog gratis zijn recensie afgedrukt zien in de krant.