Babbelegoegies

«Babbelegoegies hef de mieste stemmen kregen bij de ver kiezing, organiseerd deur het Dagblad van het Noorden, van het mooiste Drentse woord. Babbele goe gies wordt op verscheiden manieren zegd in oeze pre vin cie: babbelgoegies, babbeleguugies, babbelguutkes, babbel boesies, babbel goesies, babbelebuusies.

Het betiekent malligheden of prooties.»

Dagblad van het Noorden, 19 oktober 2005

Snoetjeknovveln

Snoetjeknovveln, Gronings voor zoenen, is door de lezers van het Dagblad van het Noorden verkozen tot het mooiste Groningse woord. Reactie op de web site van de krant: «Eerlek zegt, vin’k dat woord snoetje knovveln moar ’n gemoakt woord. Ik had ’t tot aan dizze verkaiz’n nog nooit heurd en mien haile familie- en vriend’nkringe ook nait.

’t Komt mie veur dat ’t ’n modern woord is en dat’t dus as zodoaneg niks mit onze grunneger

cultuur te moak’n het!!!»

Poëzieprijs

Kouwenaar

De Belgische Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor poëzie voor de periode 2000-2004 toegekend aan Gerrit Kouwenaar. De jury bekroonde zijn bundel totaal witte kamer (2002). Aan de prijs is een bedrag verbonden van 6250 euro.

Prijzen

Genomineerd voor de Canadeese Scoitabank Giller Prize waren dit jaar:

Edeet Ravel – A Wall

of Light

Camilla Gibb –

Sweetness in the Belly

Lisa Moore – Alligator

David Bergen – The Time in Between

Joan Barfoot – Luck

Het opmerkelijke is dat voor de andere grote Canadese prijs, de Governor General’s Literary Awards, een compleet andere shortlist verscheen:

Joseph Boyden – Three Day Road

Golda Fried – Nellcott Is My Darling

Charlotte Gill –

Ladykiller

David Gilmour –

A Perfect Night to Go to China

Kathy Page – Alphabet

Chipp Kidd

gebundeld

De boekomslagen van de Amerikaanse toonaangevende grafisch ontwerper Chipp Kidd, «the closest thing there is to a rock star in the rarefied world of high-end graphic design», zijn onlangs gebundeld in Chipp Kidd: Book One (Rizzoli, $65.00).

Deutscher

Buchpreis voor Arno Geiger

De vorig jaar voor het eerst ingestelde Deutscher Buchpreis gaat dit jaar naar Arno Geigers Es geht uns gut. De prijs, waar een geld bedrag van 25.000 euro aan is verbonden, moet de Duitse literatuur inter nationaal op de kaart zetten.

Snobistisch lezen

Een recent onderzoek van The Guardian bevestigt wat we eigenlijk allang wisten: boeken lezen is het nieuwe snobisme. Sociale druk (in de metro gezien worden met een geshortliste Booker Prizer, mee kunnen praten over de Nobelprijswinnaar, et cetera) is voor de geïnterviewde Londenaren meestal de aanzet om een boek ter hand te nemen. Een op de drie geeft toe een boek te hebben gekocht «om intelligent over te komen». Mensen van middelbare leeftijd behoren niet tot deze groep, zij lezen boeken om de verheffende, dan wel rustgevende persoonlijke ervaring.