James Joyce

Iemand vroeg James Joyce een keer welke eisen hij aan zijn lezers stelde. «De enige eis is», zei hij, «dat een lezer zijn hele leven wijdt aan het lezen van mijn werk.»

Joyce haatte monumenten. Valery Larbaud vertelt dat ze een keer langs de Arc de Triomphe reden. Hij vroeg hem hoe lang de vlam zou blijven branden. «Net zo lang tot de Onbekende Soldaat uit zijn graf opstaat en hem uitblaast.» Een paar weken later slaagde een dronken Amerikaanse soldaat er overigens in de vlam korte tijd te doven: hij plaste hem uit.

Wezensvreemd

Er moet over nagedacht zijn in de denktank van de Groep Wilders, toen ze met het begrip «wezensvreemd» kwamen als criterium voor het weigeren van vluchtelingen. Het woord werd in de jaren 1930 te Zwitserland gemunt om de stroom vluchtelingen uit Hitler-Duitsland te scheiden. Als onassimileerbare «wesensfremde Elemente» golden voornamelijk «Ostjuden»: die kregen geen toestemming Zwitserland te betreden. In 1940 moest James Joyce, op de vlucht uit Frankrijk, de verdenking weer leggen dat hij een jood was, anders kwam hij er niet in.

Walt Whitman

De publicatie van Leaves of Grass in 1855 veroorzaakte in Amerika veel ophef. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst een paar jaar later wees een medewerker van president Lincoln hem aan: «Meneer de President, dat is Walt Whitman.» Lincoln zei: «Hij ziet er in ieder geval wel als een mens uit.»

Loe de Jong

Loe de Jong werkte dag en nacht en voor bezoek had hij weinig tijd. Als hij het genoeg vond, haalde hij ongevraagd de jassen van zijn gasten en bonjourde ze zo onceremonieel naar buiten. Door zijn ongeduld kwam hij nog wel eens met verrassende adviezen. Toen de Taiwanese onderzeebootaffaire speelde, vroeg Van der Klauw aan De Jong: «Wat moet ik doen?» De Jong antwoordde, met een blik op zijn horloge: «Lever ze met gaatjes.»

Elvis

Almost in Elvis is een onregelmatig verschijnend Nederlands blad over de held. Ze publiceren ook vrolijke lijstjes van opinieonderzoek onder de fans. Hier het lijstje met de vijf lelijkste songtitels:

1.Yoga Is as Yoga Does

  1. Song of the Shrump

  2. Fort Lauderdale Chamber of Commerce

  3. Smorgasbord

  4. There Is No God

But God

Spook ontmoetingen

Om over te mijmeren: ontmoetingen die misschien hebben plaatsgehad, net niet hebben plaatsgehad of best wel eens zouden hebben kunnen plaatsgehad, spookontmoetingen dus. Bijvoorbeeld:

Baudelaire en Multatuli (Brussel, begin 1864);

Multatuli en Dostojevski (aan de roulettetafels van Wiesbaden en Homburg, 1866-1867);

Lenin en Dada (Zürich, 1917);

Lenin, de Dadaïsten en Joyce aan één wankel tafeltje in het Cabaret Voltaire aan de Spiegelgasse nr. 1 (Zürich, 1917).

Wonder

Week 12

Het is lente! Geen wonder Geen wonder! Maar toch…

De fuut heeft een visje Narcissen komen uit De merel zingt ’s ochtends Ik wou dat ik dood was

De cementmolen maalt De drilboren drillen Het winterkoninkje fluit Ik wou dat ik dood was