15 april

Samuel Johnson publiceert het eerste woordenboek. Zijn definitie van een lexicograaf: een ongevaarlijke ploeteraar (1755).

De Titanic zinkt. (1912)

Drie stadia

Italianen zien het Nederlands met het Duits en het Deens als drie stadia van dronkenschap. De Duitse tongval is licht aan geschoten maar nog wel verstaanbaar, de intonatie van het Nederlands is al be hoorlijk dronken en hoe Denen praten klinkt Italianen in de oren als volkomen teut.

16 april

Geboortedag van Charlie Chaplin (1889) en Spike Milligan (1918).

Bescherm de jeugd

Het Engelse onderwijs heeft niet positief gereageerd op de nieuwe richtlijnen voor religieus onderwijs in het district Norfolk. Onderwijzers moeten niet meer vertellen dat brood en wijn lichaam en bloed van Jezus representeren; kinderen zouden maar kunnen denken dat christenen kannibalen zijn. De Klaagmuur moet Western Wall worden; kinderen zouden kunnen denken dat joden klagers zijn. Heilige Hindoes moeten niet ingesmeerd in modder worden getoond; kinderen moeten niet denken dat het om «weirdos or masochists» gaat.

17 april

Door de St. Elizabethsvloed ontstaat de Biesbosch. Er verdrinken honderdduizend mensen (1421).

Trained Sensibiliy

Saul Bellow spreekt vijftien jaar geleden in een interview van trained sensibility, een staat die je niet anders kunt bereiken dan wanneer je «bepaalde meesterwerken in je opneemt als waren ze heilige hosties (…) If you don’t give literature a decisive part to play in your existence, then you haven’t got anything but a show of culture. It has no reality whatever. It’s an acceptable challenge to internalize all of these great things, all of this marvelous poetry. When you’ve done that, you’ve been shaped from within by these books and these writers.»

18 april

De eerste wasserette wordt geopend in Fort Worth, Texas (1934).

Olifanten

Het tienjarige olifantje Mlaika uit Kenia denkt dat ze een vrachtwagen is, meldt het tijdschrift Nature. Althans, ze doet het gebrom van vrachtwagens na die op een naburige snelweg passeren. Tot nu toe was het vermogen om geluiden te imiteren alleen bekend van bepaalde vogelsoorten (papegaaien, kolibries en zangvogels), vleermuizen, walvissen en dolfijnen en mensen. Geluiden leren nadoen is een van de biologische basisvoorwaarden om een taal te leren.

19 april

Byron sterft in de Griekse vrijheidsstrijd aan moeraskoorts (1824).

20 april

Geboortedag van Hitler (schepper van het Derde Rijk, 1889)

Sterfdag van Bram Stoker (schepper van Dracula, 1912).

Biografiemoe

Het is uit met de overvloed aan biografieën, schrijft Pierre Assou line in Le Nouvel Observateur. Er verschijnen er steeds meer, er worden er steeds minder verkocht. Het genre is uitgeput. Zelf is Assouline biograaf van Simenon en Hergé.

21 april

Stichting van Rome

in 753 voor Christus tussen acht en negen uur in de ochtend, volgens Varro.

Een aftredende paus

In juli 1294 werd een tachtigjarige kluizenaar tot paus verkozen, die zich Celes tinus V noemde. Tegen de zin van kardinaal Caetano, die zelf zijn zinnen op de heilige stoel had gezet. Caetano bouwde in het geheim een buizenstelsel dat uitkwam boven het pauselijke bed en hij sprak drie nachten met de stem van God tegen de arme en eenvoudige Celes tinus. Die gaf gehoor aan de goddelijke boodschap en trad af. Caetano werd paus Bonifatius VIII. Dante verwees Bonifatius alvast naar de hel (Canto 19), hoewel hij nog leefde in de tijd waarin Dante het Visioen plaatste.

Wonder

Week 15

En plotseling Was er liefde Tussen de mensen Alle strijd was gestreden Er was geen haat meer En geen jaloezie En geen kwade gedachten En men stond daar Op straat vergaard En wist niet wat te doen