22 april

Geboortedag van Immanuel Kant (vader van het Ding an sich, 1724) en van Robert Oppenheimer (vader van de atoombom, 1904).

Uitgeefster

Met haar Harper- Collins-imprint ReganBooks is Judith Regan momenteel de meest succesvolle uigeefster ter wereld. Dit jaar kreeg ze al elf boeken op de New York Times-best sellerlijst. Haar succes: ze bestuurt haar uitgeverij als een nieuwsredactie. Zelfs binnen twee weken kan ze een boek over een affaire of popu laire bekendheid klaar hebben.

De afgelopen weken wordt ze in de pers met veel franje afgebeeld als de ultieme bitch en mini-dictator. Tegelijk maakte ze bekend de uitgeverij te willen verhuizen naar Los Angeles. Naar Hollywood, waar de sterren wonen.

23 april

Stalin opent de eerste Moskouse metrolijn (Sokol’niki – Park Koel’toeri, 1935).

Anticommunistische leeslijst

In het nogal rechtse Frontpagemag staat een leeslijst voor de bezorgde ouders die hun kinderen willen tonen hoe het ware communisme eruitziet, voor ze straks op de universiteit worden gehersenspoeld door de communisten, die zich nu socialisten noemen.

Ayn Rand We The Living; Anthem en Atlas Shrugged

Ellsworth Toohey The Fountainhead

F.A. Hayek The Road To Serfdom

George Orwell Animal Farm en 1984

Whittaker Chambers Witness

Aleksandr I. Solz he nitsyn The Gulag Archipelago

Ann Coulter Treason; Liberal Treachery From the Cold War to the War on Terrorism

24 april

Claude Rouget de Lisle componeert de Marseillaise (1792).

Duits

Uit het woordenboek van Herm Pol,

boekhandelaar te Amsterdam:

Souffleur (m):

ein Inunterirdischenkas tenversteckter schlechtauswendig lernendenschau spielergedächt niß aushelfer

Wisselwachter (m): ein Reichseisen bahn knotenpunkt hinundherverschieber

25 april

Daniel Defoe’s Robinson Crusoe verschijnt (1719).

Het kantlijntje dat de wereld veranderde over het artikel dat de wereld veranderde over het boek dat de wereld veranderde

Werd vorige week opgemerkt dat biografieën van bekende mensen uit de mode raken, de biografie van het ding is helemaal in, zo signaleert The Guardian. Grote voorganger in deze is Mark Kurlansky, die in 1999 nog begon met een beest, namelijk de kabeljauw als vis die de wereld veranderde, daarna overstapte op zout, en volgens The Guardian nu werkt aan een boek over chips. Binnenkort verschijnen in het Engels in ieder geval nog boeken over schapen die de wereld veranderden, concerten die dat deden en een even zo krachtig explosief.

Verwacht: De Nederlander die de wereld veranderde.

26 april

De kernreactor van Tsjernobyl raakt in het ongerede (1986).

John Stanislaus Joyce

Nu ook de vader van James Joyce en zijn dochter Lucia al dikke biografieën hebben gekregen, zal kleinzoon Stephen (geboren in 1932) ooit ook wel volgen. Over de vader van Joyce: die maakte er een punt van nooit de huur of andere rekeningen te betalen. Toen een van zijn dochters hem er eens na veel smeekbeden eindelijk toe had overgehaald de inmiddels enorme nota van de slager te voldoen, weigerde die na ontvangst van het uitstaande bedrag prompt nog verder vlees te leveren aan de Joyces. John Stanislaus briesend: «Dat is de laatste keer dat ik iemand betaald heb!»

27 april

«Ik word bijna voortdurend omringd door mensen die mij haten.» Wittgenstein als vrijwilliger aan het oorlogsfront, 1916.

Paus-boeken

De online-verkoop van paus-boeken is sterk omhoog geschoten, zo laten de bestsellerlijstjes van de internet winkels zien. Nieuwe edities worden in rap tempo bijgedrukt. Vooral de boeken van de paus zelf verkopen goed. Topseller is zijn boek met de post moderne titel Memory and Identity. Boekhandel Barnes and Noble gaf aan: «Wij hebben onze winkels geïnstrueerd om alle boeken van en over de paus smaakvol bij elkaar te etaleren.»

28 april

In Abbey Road wordt Eleanor Rigby van The Beatles opgenomen met een achtkoppig strijkorkest (1966).

Wally en Anton

Roel van Duijn nam eind jaren zestig Anton Heyboer, die hij in Arti had ontmoet, een keer mee naar een optreden van The Outsiders. Heyboer wist niets van muziek en had nog nooit een concert bezocht. Hij vond het «razend knap» en na afloop vroeg hij aan Wally Tax wat hij morgen zou spelen.

«Hetzelfde.»

«Hetzelfde?» vroeg Heyboer ongelovig.

«Ja man», zei Tax, «hetzelfde is altijd anders. Rock en roll!»

Op dat moment begon bij Heyboer het plan te rijpen om zijn tekeningen en etsen in serie te maken en niet meer als unica.

Wonder

Week 16

De laatste outsiders

Elke zomer sta ik weder op

Op de Amsterdamse Walhalletjes

Ik wrijf het woestijnzand uit mijn ogen

Ik grijp naar mijn gitaar

Alsof het een fles was

En wat zie ik daar?

Verdoolden. Met voeten die uit hun oren groeien

En rare dingetjes van plastic

Man, I hate this fucking world

Elke winter loop ik op het water

Op de Jaap Edenbaan

Want de sloten en grachten bevriezen niet langer

Ik grijp naar mijn tekenpen

Alsof het een vrouw is

De last van de roemloosheid is een zware

Een mens kan gewoon zichzelf niet meer zijn

En deze mens al helemaal niet

Man, I hate this fucking world