29 april

De jonge Zweedse uitvinder Gideon Sundback patenteert de voorloper van onze ritssluiting (1913).

TV

Behalve in Azië is men overal ter wereld meer tv gaan kijken. De cijfers van Euro data TV laten zien dat de wereld gemiddeld 3 uur en 3 minuten per dag tv kijkt. In Azië is dat 2 uur en 33 minuten.

Toch staat Japan op kop met een gemiddelde van 5 uur per dag, gevolgd door de Verenigde Staten met 4 uur en 46

minuten. Europa kijkt 3 uur en 35 minuten.

Overigens is het deze week voor sommige Noord-Amerikanen weer de jaarlijkse

TV-Turnoff Week.

30 april

Koninginnedag in Nederland en Walpurgisnacht in Duitsland.

De code

Het geheim van de bestseller is eeuwenlang doorgegeven van oudere op jongere auteur. Dit geheime verbond hoopt op een dag de perfecte roman te produceren. Maar er is een kaper op de kust: een ander geheim genootschap, ditmaal van uitgevers, probeert de code van de bestseller in bezit te krijgen om zo zelf grote blockbusters uit te gaan geven.

Hoe dit allemaal afloopt kunt u lezen in het juist verschenen The Asti Spumante Code: A Parody, van Toby Clements (Time Warner).

1 mei

Picasso begint aan zijn Guernica (1937). Legoland opent zijn deuren (1968).

De grootste

«Ik wil de grootste hebben», zong Raymond van het Groenewoud al. Maar wie de grootste ís, het grootste filosofische genie, heeft de Amerikaanse kwantificator Charles Murray uit gerekend. Hij stelde een lijst van 4002 «significante personen» op en telde de wetenschappelijke «aandachtsfactor». Uitkomst: Aristoteles op 1, gevolgd door Plato en Kant. Andere conclusie van Murray: «Het staat objectief vast dat Beethoven beter is dan de Beatles.»

2 mei

Nietzsche is ziek en moet het bed houden (1881).

Oprah

Een van de machtigste vrouwen in de Amerikaanse boekenwereld is Oprah Winfrey, die inmiddels ook een eigen uitgeverij begint. Een groep van 158 voornamelijk vrouwelijke schrijvers (wordofmouthwriters.org) schreef haar een smeekbede. Sinds Oprah stopte met haar boekenclub daalden de verkoopcijfers van nieuwe boeken significant. «Boekenclubleden hielden op met het kopen van nieuwe fictie en dat veranderde het uitgeven van boeken», schrijven ze. «De lezers hebben je nodig. En wij, de schrijvers, hebben je nodig. Oprah Winfrey, we zouden zo graag willen dat je terugkomt.»

3 mei

Slag op het Beverhoutsveld tussen Gentenaren onder Filips van Artevelde

en de graaf van

Vlaanderen, Lodewijk II van Male (1382).

Beatles

Het is dan wel geen Beethoven, maar ook van de Beatles wordt nu en dan onbekend of verloren gewaand werk teruggevonden. In het BBC-kantoor in Pleimuiden (zoals de oud-Hollandse naam van Plymouth luidt) zijn opnames boven water gekomen van een bezoek van de Fab Four in 1964 en ook ongebruikte, daar geschoten scènes voor de film Magical Mystery Tour uit 1967.

Misschien vinden ze ook nog wel eens de legendarische geknipte scènes uit de film Help!, waarin de Beatles apestoned door de sneeuw rollen van de lach – verreweg «the best bits», zei John Lennon later.

4 mei

Finnegans Wake

van James Joyce

verschijnt (1939).

Ku

In het mythische land Matobo spreekt het mythische volk van de Tobosa de mythische taal Ku. In de film The Interpreter van Sidney Pollack moet de tolk bij de Verenigde Naties, gespeeld door Nicole Kidman, er een paar zinnetjes in zeggen. De makers zijn niet over één nacht ijs gegaan. De Londense professor Said el-Gheity ontwierp aan de hand van het Swahili en het Bantoe het Chi’itoboku (kortweg Ku), dat een benadering moet zijn van het proto-Bantoe. Een Ku-spreekwoord zegt: Angota ho ne njumata (wijsheid heeft geen vertaling nodig).

5 mei

Geboortedag van

Karl Marx (1818)

en sterfdag van

Napoleon (1821).

www.thenithitme.com

6 mei

Sigmund Freud wordt geboren in 1856, Marlene Dietrich sterft in 1992 en tien jaar later wordt Pim Fortuyn vermoord.

Boycot

De Britse vakbond voor universiteits leraren gaat de Israëlische universiteiten van Haifa en Bar-Ilan boycotten en eventueel binnenkort ook de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Wonder

Week 17

Ooit was ik een piano

Toen stond ik bij

mensen

Op een woonboot

Ooit was ik een hark

In een schuur

Met een barst in de steel

Ooit was ik een oude fiets aan de brug

Een soort Willem Duys

En ik weet het nog precies

Hoe ik wou dat ze al weg was

Want dan was ze ook weer eerder terug

Want elke seconde telt

Ooit was ik een mens

En kon ik lopen en praten

En boodschappen doen

Ik kan het me nog goed herinneren

De piano ging stuk

De hark gaf de geest

Willem Duys denkt alleen nog maar aan vroeger

En de fiets werd gestolen

Maar de mens loopt nog steeds

Met zijn Albert Heijn-tassen

Vol prei, rijst en kip