Alleen trok het protest niet de gehoopte duizenden deelnemers, maar liepen afgelopen maandag enkele tientallen protestvoerders rondjes op het plein voor City Hall.

De meestgehoorde grief onder de demonstranten was dat de stad met de soda-ban een te vergaande inbreuk maakt op de persoonlijke vrijheid van New Yorkers. Sommige spandoeken waren geestig bedoeld (‘Handen af van mijn blaas’), andere strijdbaar (‘Mijn lichaam, mijn keuze’). Aan Bloomberg werd regelmatig gerefereerd als een ‘dictator’.

De burgemeester heeft zich sinds zijn aantreden in 2002 inderdaad geen libertijn getoond als het aankomt op de volksgezondheid. Hij verbood al het gebruik van overmatig zout in restaurants en dwong openbare eetgelegenheden het aantal calorieën in gerechten op de menukaart te zetten. Roken werd verboden in openbare ruimtes en horecagelegenheden, sinds kort mag dat zelfs niet meer in parken, op promenades of op het strand. De soda-ban moet gaan gelden in cafés, restaurants, bioscopen, sport­accommodaties, eetstands en sandwichzaken. Als reden voor het verbod noemt Bloomberg de vetzuchtepidemie die de stad elk jaar enkele miljarden dollars aan extra zorg zou kosten.

Het Republikeinse gemeenteraadslid Dan Halloran was een van de sprekers tijdens de Million Gulp March. ‘Dit een gezondheidsvraagstuk noemen is een afleiding’, zei hij. ‘We hebben het hier niet over een verbod op bier in dezelfde hoeveelheden, of wel? Terwijl we weten dat bier meer calorieën heeft per glas dan frisdrank.’ Als het echt over gezondheid zou gaan, zo vervolgde Halloran, ‘waarom bezuinigt de stad dan op gymles op school?’ Bloomberg waakt niet over de gezondheid van New Yorkers, concludeerde Halloran, maar solt met hun vrijheid.

Bloomberg wuifde de kritiek weg. ‘Wie zichzelf wil vermoorden, mag dat doen’, zei hij in reactie. ‘We moeten iets doen. (…) Vandaag stond in de Post nog een verhaal over ziekenhuizen die hun bedden moeten vergroten en verstevigen omdat de mensen zo zwaar zijn geworden. Dit wordt erger dan roken ooit was.’