Nu heb ik me eens even verder verdiept in de kosten van het visgerei van tegenwoordig. Het is niet te geloven: een beetje visser heeft ingewikkelde werphengels van duizenden guldens. Maar sterker nog: een beetje kind begint niet meer met een simpel hengeltje met een lijntje waaraan een haakje geknoopt is, nee, een beetje kind begint met een beetje werphengel.
Zo begint een jongere te fietsen met een terreinfietsje, gekleed in merkkleding met merksokken in peperdure Nikes. Ik gun het ze allemaal wel, maar dan moeten ze ook leren zelf hun licht te repareren en hun band te plakken. Ik word steeds truttiger.
Maar hoezo beslissen mensen die zelf vlees eten dat aasvisjes last hebben van stress? Hoezo mag er gejaagd worden en mogen aasvisjes geen last hebben van stress? Hoe kan het dat de bio-industrie niet verboden wordt? Waarom mag ik kip eten?
En waarom mag ik niet meer zelf beslissen of ik wil roken? Omdat anderen er last van hebben en omdat het niet gezond is volgens artsen die aan de andere kant zeggen dat stress slecht is voor de mens.
Koffie? Slecht. Alcohol? Slecht. Geroosterde randjes? Slecht. Vet? Slecht. Joggen? Slecht.
Er wordt hoe langer hoe meer verboden en wat niet verboden kan worden, wordt duurder. Hoe lekker kun je het maken voor jongeren! Alles wat slecht en verboden is, is immers buitengewoon aantrekkelijk? Daarom vond ik baaldagen ook zo'n stom idee. Spijbelen is toch spannend? Dus hoor je dat te proberen, stiekem zijn en lekker liegen.
Nou ja, ik wil dat Nederland totaal vegetarisch wordt, met veel alcohol en lekker roken; alles mogen jongeren proberen en testen, dus ook vissen met een haakje. Ouderen mogen niet meer werphengelen.
Ik steek eens even een lekkere stick op.