Over 2006 zal in de kleine letters van de popencyclopedie worden geschreven dat in dat jaar de dubstep het licht zag. Dat deze vermelding niet meer zal zijn dan een voetnoot komt door het karakter van de dubstep: donker, kaal en een tikje angstaanjagend. Geen kenmerken die een groot luisterpubliek zullen bekoren. Zelfs van de grime, het grote broertje van dubstep, is sinds het succes in 2003 weinig meer vernomen.

Het was een Britse aangelegenheid en dat blijft het. De grime vond haar oorsprong in de multiculturele buitenwijken van Londen en met hulp van de florerende piratenradio lukte het Dizzee Rascal, de voorman van de grime, om een groter publiek te bereiken en in 2003 wereldwijd bekendheid te vergaren.

De muziek is ontdaan van overbodige franje; de nadruk ligt op het ritme. De MC’s rappen rauw en snel met een zwaar Londens accent. De naam grime komt van grim, grimmig, en grime wordt dus omschreven als een nieuwe muziekrevolutie vergelijkbaar met punk. Maar de revolutie vindt weinig medestanders. Misschien is de muziek te rauw, misschien besteedt de Britse muziekpers liever aandacht aan blanke popbandjes als Coldplay en The Arctic Monkeys.

De kans die het grote publiek laat liggen wordt zoals zo vaak opgepikt door kleine onafhankelijke platenlabels. Zo brengt het Britse Rephlex de verzamelalbums Grime en Grime 2 uit. Vooral op dat laatste album is de muziek te horen die nu dubstep wordt genoemd. De rappers zijn verdwenen, net als het opgejaagde tempo. De muziek lijkt nog kaler, alleen een ingewikkeld ritme, een ijl melodielijntje en wellicht een sample waarin iemand iets roept. De benaming slaat op het ingewikkelde (2-step) en kale (dub) ritme.

Het is niet toevallig dat de stijl uit Londen komt. De buitenwijken zijn gevuld met verschillende nationaliteiten, waar de invloed uit de voormalige Britse kolonie Jamaica, geboorteplek van de dub, nog steeds een muzikale rol van belang speelt.

Kode9, universitair docent, schrijver en eigenaar van een dubstep-platenlabel, is een van de aanjagers in dit genre. Andere grote namen binnen de stijl zijn Boxcutter, Loefah, Burial, Digital Mystikz en The Plastician. Een ambassadeur als Dizzee Rascal om het grote publiek bekend te maken met de stijl heeft dubstep nog niet.

Het debuut van de eerder genoemde Burial is voorlopig de sleutelplaat binnen het genre. Met de ijle zang en donkere raps over de kale bas- en drumritmes en de onheilspellende synthesizerklanken daarbovenop is het geen muziek die je opzet als er visite is, tenzij je de sfeer eens goed wilt verzieken. Het gebrek aan commerciële potentie maakt de muziek er niet minder waardevol op.

Op het Europa Festival ’06 UK in Rotterdam zijn de kopstukken van de dubstep aanwezig: de dmz-crew uit Brixton. dmz is het in 2005 opgerichte platenlabel van het Zuid-Londense collectief Digital Mystikz, en de spil van de internationale doorbraak van het jonge genre. In Rotterdam zullen Digital Mystikz, Kode9, en Loefah, met hun MC’s Sgt Pokes en SpaceApe te horen zijn.

London Night, vrijdag 29 september, vanaf 23.30 uur. Lantaren Venster, Rotterdam.