Voorzitter Bas Eenhoorn van de VVD overweegt Hans Dijkstal te adviseren niet meer deel te nemen aan de lijk-, pardon lijsttrekkersdebatten. Die liggen Hans niet zo, denkt de voorzitter. En Dijkstal zelf denkt ook dat hij niet geschikt is voor die debatten. Gek, want voor 6 maart was er niets aan de hand. Toen bezat Dijkstal nog de debatersgave om over Rick van der Ploeg te zeggen «dat hij daarom ook maar staatssecretaris is», na een tot uitglijder opgeblazen opmerking van de staatssecretaris van Cultuur en omstreken.

Wat heeft Dijkstal van onoverwinnelijk tot loser gemaakt? Simpel, Dijkstal is de bokser die totaal onverwacht, in een partij waarbij hij vrijwillig zijn titel op het spel zette, vreselijk knock-out ging en daar eigenlijk nooit meer overheen is gekomen. Zo’n bokser mag minimaal drie maanden niet boksen. De bokser zelf vindt dat onzin, tot hij weer een wedstrijd krijgt toegewezen over acht rondes. Met moeite haalt hij het einde.

Zo ook Dijkstal. Zijn carrière als VVD-partijleider ging drie jaar lang crescendo. Hij was de ideale man op de ideale plaats en blies waar nodig zijn saxofoondeuntje mee. Een half jaar geleden wees alles erop dat Dijkstal de nieuwe premier zou worden. Maar ineens ging het mis. Iedereen had het kunnen voorzien, behalve de bokser in kwes tie.

Vijf dagen voor de fatale zesde maart zat ik naast hem in het tv-programma Nieuws aan tafel. Als altijd was hij alert en minder oppervlakkig dan hem wel wordt verweten. Niets wees erop hoe zwaar hij 6 maart zou verliezen. Zelfs toen hij die zesde maart ’s avonds laat de ring in ging, wees niets op de nakende knock-out. Gaande de partij (het debat) incasseerde hij steeds hardere klappen en vergat zijn dekking.

Wat zo typerend is voor de bokssport openbaarde zich ook in de VVD. Zijn helpers en trainers lieten hem massaal vallen. Hans Wiegel, de Don King van de VVD en de slechtste vice-premier van na de oorlog, zoals Dick Benschop fijntjes opmerkte, zag zijn kans schoon. Dijkstal moet ervan uitgaan dat hij de klappen voor 15 mei niet meer te boven komt. Met dank aan zijn partij. Zo zijn de wetten van de topsport.