De vlakte en de vrijheid
Het landschap van de literaire kritiek lijkt democratischer geworden: meer mensen bespreken meer boeken op meer platforms, met een breder lezerspubliek. Er zijn gratis kranten bij gekomen, en websites, heel veel websites, met daarop een scala aan impressies, recensies en essays. Maar wat moeten we aan met die veelheid? We hebben zicht op vrijwel alle verschijnende boeken, maar wij, de lezers, weten niet beter welke keuze we moeten maken.

Programma
Deze avond over ‘literaire kritiek online’ opent Fabian Stolk met een aanklacht tegen de vervlakking, tegen platte, consumentistische lezers en activistische reaguurders. Hij roept op tot kanalisering, kritisch lezen en nadenken.

Vervolgens gaat hij met Lidewijde Paris, Arjen van Veelen en Joost de Vries in discussie over oppervlakkigheid en de Grote Literatuur, over autoriteit en nieuwe vormen om lezers de weg te wijzen. Het gesprek wordt geleid door Daan Stoffelsen.

Over de sprekers
Fabian Stolk doceert moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht, is jurylid van de Academica Debutantenprijs en houdt twee weblogs over boeken bij: Klasse! In den vroolijken hermeneut.
Lidewijde Paris is uitgever van Uitgeverij Ailantus. Daarnaast bespreekt ze bij het radioprogramma Opium vertaalde literatuur.
Arjen van Veelen publiceerde in 2010 Over rusteloosheid. Hij kreeg enkele maanden carte blanche op de website van Athenaeum Boekhandel, waar hij de grenzen van de literaire kritiek opzocht.
Joost de Vries is chef kunst en literair criticus van De Groene Amsterdammer. In 2010 debuteerde hij met Clausewitz.
Daan Stoffelsen is mede-oprichter van Recensieweb. Hij beheert de website van Athenaeum Boekhandel, is redactielid van De Revisor en schrijft op freelance basis recensies voor NRC Handelsblad.

Recensieweb
Recensieweb.nl is een online platform voor literaire kritiek. De redactie stelt zich ten doel alle nieuwe oorspronkelijk Nederlandstalige literaire fictie te bespreken. In aanloop naar 5 april publiceert Recensieweb artikelen over literaire kritiek online en de zoektocht naar nieuwe manieren om lezers de weg te wijzen.

Toegang tot de avond is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via www.spui25.nl.

| 20:00 - 22:00 uur | Spui25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam