Net als eerder onder meer Geert Mak in zijn spraakmakende essay Gedoemd tot kwetsbaarheid, beschouwen zij angst als de nieuwe grondtoon in de Nederlandse samenleving. Angst voor buitenlanders, voor geglobaliseerd kapitalisme en voor een vijfde colonne van kosmopolieten en multiculturalisten. Opvallend genoeg wijzen de auteurs niet met de beschuldigende vinger naar het volk. Het is de elite die bang maakt, die in het bestrijden van angst een nieuwe rechtvaardiging voor haar bestaan heeft gevonden.

In reactie op dit ‘klamme nationalisme’ pleiten zij voor de open samenleving, ‘voor een internationaal georiënteerde economie, voor een beschaafde omgang met culturele verschillen en voor een eerherstel van de politiek als beroep’.

Is dat het progressieve antwoord op het nieuwe nationalisme? Gaat het kosmopolitisme ons redden? Of zijn zulke veroordelingen van angst en onzekerheid juist onderdeel van het probleem, een liberale reflex van een select gezelschap wereldburgers dat zich ruimdenkendheid kan veroorloven?
Discussieer mee en geef uw mening over het bange Nederland.

Reageer online>>>>

Reactie 1 december
………………………….
Wat een naar boekje. De geborneerde heren evenals Geert Mak hebben de afgelopen 25 jaar in hun progressieve bedje liggen slapen, Geen enkel begrip voor diegenen die zich zorg maken over de uitwassen die de “nieuwe Nederlanders” hier veroorzaken. Laat deze heren een jaar in een Vogelaarwijkwijk wonen, misschien dat ze dan een keer wakker worden.
Geldt trouwens ook voor Marcel van Dam (landgoed in Putten), Hans Dijkstal (Ik ben geboren in Alexandrië),Hans van Mierlo (het koorknaapje van Joop den Uyl, ja ik heb een relatie met Gretta gehad en vertrouw Arafat ten volle …..alsof er een geen corrupte Moslims bestaan) Beatrix in haar nieuwjaarstoespraak, Rosenmöller (aanhanger van massamoordenaar Mao),Agnes Kant, Freek de Jonge, Harry de Winter, het “andere Joods geluid”, Bas Heijne, Sjoerd de Jong, jan Blokker, Tonny Vermeulen etc … etc…

Al deze heren en dames verlangen in hun heimwee naar het oude calvinistische dirigisme en bovendien vanuit hun luie leren stoel in een villawijk terug naar de jaren waarin zij iedereen konden zeggen wat zij wel en niet mochten denken. Inderdaad de linkse kerk annex gedachtepolitie. Laten we dat tegenhouden.

Michiel
………………………….
Reactie 7 november
………………………….

Wat een lulverhaal! En zo lang! Een langelulverhaal dus.

Wim Lourens

Reactie 6 november
………………………….
Zoiets als een wereldburger bestaat gewoon niet. Mensen steken enkel tijd en energie in anderen als zij genen met elkaar delen. Darwinisme is ook op de mens van toepassing. Problemen met immigranten zouden van korte duur zijn als die immigranten met nederlandse boeren en boerinnen kinderen maken. Als dit niet vanzelf gebeurd moet je ze gewoon dwingen door “gezinshereniging” af te schaffen en een de mogelijkheid van een “buitenlandse partner halen” blokkeren.

Niemand werkt hard om onbekende kinderen in India of Afrika economisch te ondersteunen. De mens is primitief en werkt alleen voor zijn eigen kinderen. Dit is de kern van de mens (en meeste andere diersoorten).

Problemen in de Nederlandse samenleving met Marokanen en Antilianen moeten dus ook in het licht gezien worden van 40 jaar hier aanwezig zijn maar niet paren met de Nederlandse boeren.

Jim Morisson

Reactie 31 oktober
………………………….
Het Bange Nederland is een Toonzetting die voortkomt uit de zichzelf in stand houdende top der sturenden …

Een voorbeeld is lastig te noemen omdat je dan wijst naar 1 persoon die doorgaans voortkomt uit de verleidende pijpleiding van een spindokter die onder een ander titel in het leven voortgaat.

Wat is het specifieke talent van de spindokter?

En hoe alloceren wij deze lieden?

mijn tip: zet deze doktoren eens op een rijtje door de laatste 7 overheidsmanagers van het jaar eens nader te bezien. Zie deze toppertjes als “slachtoffers” van de M'8.

Benieuwd naar de verslagen …

Groet, S'ace

www.globalgeniusvoter.com

“spindokter van het democratisch sleuteltje van de jukebox”
& ambassadeur van Nederlanders op de grootste school vd wereld in het project “awakening planetary consciousness”

(Nederlanders worden zich bewust van zichzelf - Troonrede 2008)

s'ace - cees de groot

Reactie 31 oktober
………………………….
Uw reactie op de publicatie “Het Bange Nederland” is, in de ambitie om vooral genuanceerd te zijn van een dermate barokke complexiteit dat ik sommige redeneringen herhaald moest doorspitten om uiteindelijk te blijven zitten met een schimmig concept als “progressief nationalisme”, een paradox van dezelfde orde als de eerder zogenoemde “Nederlandse verlichte traditie”.

Wat is dit allemaal, denk ik dan, waar slaat dit allemaal op, ik ben toch niet achterlijk?

Enfin, laat ik simpelweg volstaan met de observatie dat ik me prima kan vinden in Nausicaa Narbes column in de Volkskrant van vrijdag 31 oktober. Boos, duidelijk, intelligent en met het volste recht van spreken; een verademing, als u mij toestaat.

B van den Enden

………………………….
Reactie 29 oktober
………………………….
Hop , weer een fraai staaltje van conditionering, als er geen angst is, wordt die toch via diverse kanalen wel aangeboden, zo ook wederom ouderwetsch in boekvorm.

Murw mot je ervan worden,leven in angst maakt de massa kneedbaar, daarom die constante mondiale terreur-dreigingen die Bah altijd met een sisser aflopen.

Hoe doorzichtig ook , dat nu tijdens de “crisis”, er geen wekelijkse terreurcellen meer worden opgepakt, neen de focus is nu gericht op de crisis, dit keer moet dat de burger angst aanjagen.

Dus schrijf je maar een boek over angst, en biedt je als utopische onhaalbare visie een open samenleving.

Prietpraat, maar intussen de hypothese “nederland leeft in angst” aannemen als waarheid.

Conditionering met als slimme boodschap de oplossing de internationalistisch gerichte economie, kortom weer een stukje propaganda voor de EU-staat

Ps: en de verwijzing naar G Mak maakt het al niet beter, onze subsidievretende EU-propagandist.

Bah