Seoul – ‘De first lady van een dictatuur in het presidentiële huis betekent dat we een koningin krijgen die een familie en partij vertegenwoordigt die Korea uitverkocht aan kolonisator Japan.’ De opgewonden frontvrouw van de kleine Verenigde Progressieve Partij maakt zelf geen enkele kans op het presidentschap, maar wrijft het foute verleden van de familie Park en de conservatieven er nog even flink in tijdens het eerste presidentsdebat.

De huidige race om het leiderschap van Zuid-Korea voor de komende vijf jaar is een tweestrijd tussen Park Geun-hye, de conservatieve dochter van voormalig dictator Park Chung-hee, en de democraat Moon Jae-in, die in de jaren zeventig door vader Park meermalen gevangen werd gezet vanwege zijn protest tegen de regering. In april wonnen de conservatieven al een meerderheid in het parlement, ondanks de vele racistische, frauduleuze en seksistische blunders de afgelopen jaren. Gelet op Park Geun-hye’s voorsprong in de peilingen is de kans aanwezig dat volgende week Zuid-Korea’s eerste vrouwelijke president wordt gekozen.

Vooral de oudere Koreanen zijn verheugd over de komst van de dochter van de in 1979 vermoorde Park Chung-hee, die een economisch wonder verrichtte. De snelle industrialisatie van het land onder zijn bewind zorgde ervoor dat die ouderen niet langer meer restjes rijst van vorige week hoefden te eten, maar iedere dag een warm bord vol hadden. Dat mensenrechten grof werden geschonden en dissidenten werden doodgemarteld is voor hen een onbeduidend bijverschijnsel. Zo kan het dat er onlangs een museum ter ere van Park werd geopend.

Jongere generaties rillen van het idee van Park Geun-hye als president. Opgegroeid in relatief welvarende tijden willen zij af van duur onderwijs en een extreem competitieve banenmarkt. Zij willen eerlijke kansen door de ijzeren macht van gigantische conglomeraten te beteugelen. Zij hebben geen boodschap aan een schim uit een geschiedenis die nóg minder vrij was – van wie de beloftes door critici worden weerlegd met het argument dat ze vastgeketend zit aan de regerende oude elite, die zoals de kansloze presidentskandidate al zei hun weldadige positie hebben te danken aan een fout verleden.

Het voornaamste verweer van de conservatieven is dat zij degenen zijn die geld in het laatje hebben gebracht – einde discussie. Het maakt niet eens zo veel uit dat ze geen goed weerwoord hebben – de ouderen zijn overtuigd en vertellen het hun kinderen en kleinkinderen: vroeger hadden we honger en nu niet meer, stem op Park.