Dochter Haider wil naar Europa

Wenen – ‘Mijn vader was een gigant die Oostenrijk blijvend veranderd heeft.’ Ulrike Haider laat er geen twijfel over bestaan: haar vader Jörg was een uniek politicus. Vorige week kondigde de 37-jarige gepromoveerde juriste haar kandidatuur aan voor de Europese verkiezingen.

Ze staat op de lijst van het Bündnis Zukunft Österreich (bzö) dat haar vader in 2005 oprichtte. Haar drijfveren om de politiek in te gaan zijn tweeledig. Ten eerste is ze naar eigen zeggen een overtuigde Europeaan, maar daarnaast moet ‘het een en ander rechtgezet worden aan het beeld van mijn vader’.

Zo gelooft de familie nog steeds niet dat alcohol de oorzaak was van het auto-ongeluk dat Jörg Haider ruim vijf jaar geleden het leven kostte. Volgens de aanstaande politica is nog steeds veel onduidelijk rond het ongeval. ‘We dringen steeds weer op nieuw onderzoek aan, maar tot nu toe zonder succes’, meldde ze in de landelijke krant Der Kurier, om eraan toe te voegen ‘dat de waarheid ooit boven tafel komt’.

Ook stelt ze dat, vooral in de media, te vaak beschuldigend naar haar vader wordt gewezen bij affaires, zoals bij verschillende corruptieschandalen die in Oostenrijk spelen en bij de ondergang van een regionale bank. ‘Mijn vader heeft veertig jaar voor het land gewerkt, heeft mensen enthousiast gemaakt voor de politiek. Nu proberen anderen zijn werk kapot te maken.’

Ulrike Haider (‘ik heb politiek in mijn bloed’) ziet zichzelf als representant van de Erasmus-generatie. Ze studeerde in Parijs en werkt in Rome, mogelijkheden die haar dankzij de EU geboden worden. Haar liefde voor Europa vormt naar eigen zeggen geen contrast met de politieke idealen van Jörg Haider, integendeel. Ze onthult dat haar vader altijd al een Europese partij wilde oprichten. De Haider-erfgename is ervan overtuigd dat de Oostenrijkers in principe pro Europa zijn.

Dit betekent echter niet dat er niets aan Europa veranderd moet worden. Ze ziet heil in een Europa à la carte, met meer invloed voor de individuele landen. Over een quotumregeling voor buitenlanders, zoals Zwitserland onlangs aankondigde, is Haider erg enthousiast. Nog duidelijker is haar mening over de gemeenschappelijke munt. ‘De euro kan niet meer gered worden. De mensen zijn bang hun geld te verliezen.’ Haider pleit voor een referendum over de toekomst van de munteenheid.

De bzö is bepaald niet succesvol. Bij de landelijke verkiezingen van vorig jaar haalde de partij te weinig stemmen om in het parlement te komen. Op dit moment heeft de bzö één afgevaardigde in het Europees Parlement.