De idolisering van Docters is een gevolg van de huidige bizarre haat jegens Winnie Sorgdrager. Nadat ze een paar dagen voor de verkiezingen op infame wijze was gewipt door D66-fractieleider Thom de Graaf, maakte Winnie in een interview met NRC Handelsblad korte metten met het intrigerijke klimaat bij de ambtelijke top van het OM, Docters van Leeuwen voorop. Dat vond iedereen een onvergeeflijke actie. Maar waarom eigenlijk? Omschreef Wim Kok een paar weken geleden Docters’ gedrag ook niet als dat van ‘een klein kind’?
Sorgdrager vocht een ongelijke strijd, zeker nadat Maarten van Traa overleden was en de aanbevelingen van zijn commissie over de hervormingen van het OM ergens in een lade verdwenen. Van Traa was Sorgdragers belangrijkste medestander. Tegen het old boys network kon ze alleen niet op. Dat geeft ze ook ronduit toe.
Een benoeming van Docters als minister van ustitie zou een wel heel dramatisch eindpunt markeren van de mislukte revolutie. Docters op Justitie - krijgen we straks dan ook de familie Van der Valk op Financiën?