Docters op justitie?

Een van de grootste gotspes die opduiken in het gezelschapsspel van de kabinetsformatie is het tippen van Arthur Docters van Leeuwen als opvolger van Winnie Sorgdrager op Justitie. CDA-nestor Tjerk Westerterp schoof in Buitenhof Docters naar voren, en ook in het voorschot op de formatie dat Het Parool op verkiezingsdag nam, stond de voormalige spionnenchef pontificaal op een pasfoto onder het kopje ‘Justitie’. De nog immer in de ziektewet verkerende procureur zelf is er klaar voor, getuige een interview in het nieuwe juristenblad Amice.

De idolisering van Docters is een gevolg van de huidige bizarre haat jegens Winnie Sorgdrager. Nadat ze een paar dagen voor de verkiezingen op infame wijze was gewipt door D66-fractieleider Thom de Graaf, maakte Winnie in een interview met NRC Handelsblad korte metten met het intrigerijke klimaat bij de ambtelijke top van het OM, Docters van Leeuwen voorop. Dat vond iedereen een onvergeeflijke actie. Maar waarom eigenlijk? Omschreef Wim Kok een paar weken geleden Docters’ gedrag ook niet als dat van ‘een klein kind’?
Sorgdrager vocht een ongelijke strijd, zeker nadat Maarten van Traa overleden was en de aanbevelingen van zijn commissie over de hervormingen van het OM ergens in een lade verdwenen. Van Traa was Sorgdragers belangrijkste medestander. Tegen het old boys network kon ze alleen niet op. Dat geeft ze ook ronduit toe.
Een benoeming van Docters als minister van Justitie zou een wel heel dramatisch eindpunt markeren van de mislukte revolutie. Docters op Justitie - krijgen we straks dan ook de familie Van der Valk op Financi‰n?