Kunstcriticus Lucette ter Borg geeft op donderdag 3 juli een masterclass kunstkritiek tijdens de Graduation Show van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ter Borg, die o.a. recensies schrijft voor NRC Handelsblad, zal jonge schrijvers inwijden in het vak kunstkritiek. De Groene Amsterdammer publiceert na afloop de twee beste kritieken online.

Met de masterclass wil de Gerrit Rietveld Academie een impuls geven aan de Nederlandse kunstkritiek en een bijdrage leveren aan het kunstdiscours. Deelnemers van de masterclass schrijven een kritiek over één of meerdere eindexamenwerken in de expositie.

Deelnemers aan de masterclass zijn student of recent afgestudeerd aan een kunstopleiding (zoals kunstgeschiedenis) op bachelor- of masterniveau en affiniteit en/of ervaring met schrijven.

‘Van te voren weet ik nooit wat ik over een tentoonstelling ga schrijven. Dat weet ik pas als ik het schrijf’ is de grootste les die ik van Lucette ter Borg heb geleerd. Bij mij gaat het keer op keer ook zo. Ik zou willen dat ze dit jaar de les gaf: ‘kunstkritiek schrijven voor gevorderden’, ik zou meteen meedoen. – deelnemer 2013

Het programma:

9.30 uur Kennismaking en inleiding; wat is kunstkritiek?
11.00 uur Individueel bekijken van de Graduation Show
13.00 uur Lunch
13.45 uur Schrijven van kritiek over een werk dat te zien is in de Graduation Show
15.45 uur Bespreken van resultaten
17.30 uur Einde

Deelnemers kunnen ’s avonds tot 20.00 uur hun kritiek nog bijschaven, voordat ze deze definitief inleveren. Lucette ter Borg selecteert twee recensies die online zullen worden gepubliceerd op de website van De Groene Amsterdammer.

Kosten (inclusief lunch): 30 euro voor studenten, 40 euro voor niet-studenten. Aanmelden vóór 24 juni via public@rietveldacademie.nl, onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en (afgeronde) opleiding. Er is plaats voor 14 deelnemers, toelating op volgorde van aanmelding.

Alle informatie is tevens terug te vinden op rietveldacademie.nl