Kunstcriticus Lucette ter Borg geeft op donderdag 2 juli een masterclass kunstkritiek tijdens de Graduation Show van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ter Borg, die o.a. recensies schrijft voor NRC Handelsblad, zal jonge schrijvers inwijden in het vak kunstkritiek. Dit jaar is er bovendien aandacht voor het interviewen van een kunstenaar. De Groene Amsterdammer publiceert na afloop de twee beste kritieken en de twee beste interviews online.

De Groene Amsterdammer publiceert na afloop de twee beste kritieken en de twee beste interviews online.

Met de masterclass wil de Gerrit Rietveld Academie een impuls geven aan de Nederlandse kunstkritiek en een bijdrage leveren aan het kunstdiscours. Deelnemers van de masterclass schrijven een kritiek over één of meerdere eindexamenwerken in de expositie.

Deelnemers aan de masterclass zijn student of recent afgestudeerd aan een kunstopleiding (zoals kunstgeschiedenis) op bachelor- of masterniveau en hebben affiniteit en/of ervaring met schrijven.

Dank voor de masterclass in zijn geheel, heb er echt heel veel van opgestoken!’ – Deelnemer 2014

Het programma:

9.30 uur Kennismaking en inleiding;

wat is kunstkritiek? wat behelst een interview?

11.00 uur Individueel bekijken van de Graduation Show

13.00 uur Lunch

13.45 uur Schrijven van kritiek over een werk dat te zien is in de Graduation Show/uitwerken interview

15.45 uur Bespreken van resultaten

17.30 uur Einde

Deelnemers kunnen ’s avonds tot 20.00 uur hun kritiek nog bijschaven, voordat ze deze definitief inleveren. Lucette ter Borg selecteert twee recensies die online worden gepubliceerd op de website van De Groene Amsterdammer.

Kosten (inclusief lunch): 30 euro voor studenten, 40 euro voor niet-studenten. Aanmelden kan vóór 24 juni via public@rietveldacademie.nl, onder vermelding van naam, telefoonnummer en (afgeronde) opleiding. Er is plaats voor 14 deelnemers.

Toelating op volgorde van aanmelding.