Kiev - Veertig man heeft hij al knock-out geslagen. De enige twee keer dat hij een bokswedstrijd verloor, had hij een blessure. Dokter IJzervuist, oftewel de wereldkampioen boksen Vitali Klitschko, wil het na een succesvolle vechtcarrière nu gaan maken in de Oekraïense politiek. Het veertigjarige zwaargewicht probeert het al jaren, maar dit jaar maakt hij daadwerkelijk kans burgemeester van Kiev te worden. Vitali en zijn jongere broertje Vladimir zijn erg populair in Oekraïne, waar zij boksen tot de nationale volkssport hebben gemaakt. Toen Vitali recent tegen de Brit Dereck Chisora aantrad, werd er een drie uur durende talkshow omheen gebouwd waar een op de vijf Oekraïners naar keek. Hetzelfde toen Vladimir dit weekend gehakt maakte van een zielige Franse bokser. Oma’s, schoolmeisjes, hele families adoreren de broers met de brede kaken.
Sinds hij tijdens de Oranjerevolutie in 2004 als mascotte van het pro-westerse kamp fungeerde, ambieert Klitschko een politieke carrière. Hij is sympathiek, doet het goed bij de vrouwen en hoewel geen intellectueel, is hij wel gepromoveerd in sportwetenschappen. Hij verloor in 2008 nipt de burgemeestersverkiezingen en begon daarna een nationale partij. Toepasselijk gaf hij haar de naam Udar (Oekraïense democratische alliantie voor hervormingen), wat in het Russisch en Oekraïens ‘slag’ betekent. Precies het soort beeldspraak dat in macholand Oekraïne aanslaat.
En de bokser doet het goed in de polls. Sinds hij president Janoekovitsj openlijk bekritiseert en westerse waarden als democratie, rechtsstaat en sociale zekerheid rondstrooit, komt hij soms zelfs als winnaar uit de peilingen. Binnen de oppositie gaan al stemmen op om Klitschko’s kandidatuur te steunen. Er zijn zelfs analisten die denken dat hij kans maakt Janoekovitsj te verslaan in de volgende presidentsverkiezingen.
Waarom ook niet? Hij is sterk en hij heeft Oekraïne bekendgemaakt in Duitsland, leggen de fans uit. ‘Daarvoor zijn we hem dankbaar’, aldus de achttienjarige boksfan Valentijn Joerovitsj. ‘Bovendien is hij eerlijk. Hij heeft immers genoeg geld en daarom geen reden om zichzelf te verrijken met onze belastingcenten.’ Of hij de nieuwe Jesse Ventura wordt, is de vraag. De regering lijkt zich in ieder geval bedreigd te voelen. Niet toevallig gaan er plotseling geruchten dat Klitschko met drugshandelaars omgaat en in het geheim Parkinson heeft.