Barcelona - Spaanse politici hebben een nieuw probleem ontdekt. Dat probleem heet boerka. Het is een kledingstuk dat bijna niemand draagt en gezien de weersverwachting voor de komende maanden is de kans niet groot dat men hier op korte termijn massaal in boerka’s gaat rondlopen.
Toch heeft de socialistische burgemeester van Barcelona de boerka maar vast verboden. Niet om de draagster ervan te behoeden voor oververhitting, maar voor onze veiligheid. Zijn boerkadraagsters dan gevaarlijk? Hebben ze banken beroofd, handtasjes van toeristen gestolen of zichzelf opgeblazen in de metro? Nee, dat niet. Nog niet. Maar dat wil niet zeggen dat een verantwoordelijk stadsbestuur maar een beetje passief moet gaan zitten afwachten totdat het misgaat.
Zoiets moet burgemeester Jordi Hereu hebben gedacht toen hij vorige week aankondigde de boerka en de niqaab per decreet te gaan verbieden. Het verbod geldt voor openbare ruimten die onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen zoals bibliotheken, buurthuizen en markten als de Boquería. Gewoon een kwestie van gezond verstand, zei de burgemeester: ‘Om veiligheidsredenen mag je immers ook geen gemeentelijke gebouwen betreden met een helm of een bivakmuts op.’
Toch is dat merkwaardig. Want als het probleem de persoonsidentificatie is om onze veiligheid te waarborgen, waarom verbiedt de burgemeester dan specifiek de boerka? En waarom bestaat er geen anti-integraalhelmdecreet of gemeentelijke bivakmutsverordening?
Het verbod in Barcelona staat niet op zichzelf. In de afgelopen weken namen drie andere Catalaanse steden een soortgelijk besluit. Het gaat om plaatsen met een fors percentage immigranten, maar de boerka is er zo goed als afwezig in het straatbeeld. En in alle gevallen werd het verbod aangenomen met de steun van rechtse partijen en de socialisten. Intussen begint de regering-Zapatero in Madrid de smaak ook te pakken te krijgen. Zo kondigde minister van Justitie Caamaño vorige week eveneens aan gezichtssluiers te gaan verbieden, om wille van de ‘veiligheid en waardigheid van de vrouw’.
De peilingen voor de socialistische partij zijn desastreus. De achterban van de socialistische PSOE is verbolgen over de harde ingrepen in de sociale zekerheid, terwijl de financiële sector miljarden overheidssteun opstrijkt. Het lijkt erop dat de socialisten met hun ferme optreden tegen niet-bestaande boerka’s rechts willen inhalen wat ze links hebben verloren. Of dat lukt is twijfelachtig. Gevechten tegen windmolens liepen meestal ook niet goed af.