Caïro – Stroomuitval, het is een relatief nieuw fenomeen in Egypte. Onder voormalig president Hosni Moebarak gebeurde het zelden. Tegenwoordig zitten hele wijken bijna dagelijks enkele uren zonder elektriciteit. Egyptenaren weten de zaklamp inmiddels blindelings te vinden.

Tijdens de hete Egyptische zomermaanden zet het deel van de bevolking dat het zich kan veroorloven massaal de takjief oftewel airconditioning aan. Overal klinkt dan het monotone gezoem van de elektrische koelsystemen. In het verleden kon deze toename van vraag worden opgevangen door de elektriciteitsproductie op te schroeven, maar die tijden lijken voorbij.

De beroemde dam bij Aswan en andere duurzame manieren om elektriciteit op te wekken voorzien in slechts tien procent van de behoefte. De overige negentig wordt opgewekt met behulp van geïmporteerde fossiele brandstoffen. En daar ligt nu precies het probleem.

Sinds de val van Moebarak, inmiddels ruim twee jaar geleden, kampt het land namelijk met een ernstige economische crisis. Door de voortdurende politieke instabiliteit zoeken investeerders hun winsten elders en blijven toeristen weg. Een scherpe daling van de buitenlandse valutareserves is het gevolg. Door het gebrek aan buitenlandse valuta en de algehele staat van de Egyptische economie kan het land niet meer betalen voor de broodnodige import, met als gevolg een gebrekkige energievoorziening.

Langs de snelwegen staan automobilisten uren in de rij voor een druppel diesel, buschauffeurs staken wegens een gebrek aan brandstof en gezinnen dineren bij kaarslicht. Het is allemaal onderdeel van Egypte’s hobbelige politieke transitie.

En het is de vraag of president Mohamed Morsi de juiste oplossingen heeft. In een poging de energieconsumptie aan banden te leggen zijn de elektriciteitsprijzen sinds november vorig jaar met grofweg tien procent verhoogd. Voor de rijken is het geen enkel probleem, voor de armen is het een ramp.

De regering van Morsi is ondertussen al maanden in overleg met het imf over een lening van 4,8 miljard dollar, zogenaamd om de Egyptische economie er weer bovenop te helpen. Een voorwaarde voor de lening is dat er een einde wordt gemaakt aan de staatssubsidies op brandstof en voedsel waar miljoenen Egyptenaren van afhankelijk zijn.

Het lijkt erop dat Morsi wacht op het juiste moment om de gevreesde bezuinigingen door te voeren. Het liefst in de zomer, wanneer het te heet is om te demonstreren. De armen in Egypte gaan donkere dagen tegemoet.