Onomatopee, toneelgroep Dood Paard: nadat ik al jaren was afgehaakt als theaterbezoeker – te veel houten klazen, te veel doen alsof – heb ik in Brussel bij voorstellingen van theatergezelschappen als STAN en Cie de Koe helemaal teruggevonden wat ik onderweg verloren was: het echte plezier in het zien van een theatervoorstelling, waarin acteurs nu eens niet krampachtig proberen om echte mensen na te doen, maar stukken waarin je naar mensen kijkt die doen alsof ze acteurs zijn die echte mensen spelen – en die treden dan weer op in een toneelstuk. Verfrissend! Met de onovertroffen Damiaan de Schrijver en Peter van den Eede. Bellevue, Amsterdam, 24 tot en met 27 september.

Richard Avedon

En: Richard Avedon: Photographs 1946-2004. Even vloeken in de kerk: de meeste fotografie bekijk ik liever rustig in een goed gedrukte catalogus dan staand of met andere worshippers schuifelend in een museum of galerie. De directheid van de echte print en de duffe lijsten en passe-partouts leiden altijd veel te veel af van de foto zelf. Wanneer je de prachtige boeken van Avedon kent, zou je bijna de tentoonstelling overslaan, het kan bijna niet beter. Maar in dit geval: toch gaan! Naast bloedstollend mooi archiefmateriaal zijn de portretten uit In the American West nog mooier en veel scherper dan offset ooit kan laten zien.
Nog tot 28 september in het Jeu de Paume in Parijs, en 12 februari bij FOAM in Amsterdam, waar de selectie waarschijnlijk niet in gaat passen.

INFO:
Onomatopee
Bellevue
Richard Avedon
FOAM