Een voor de Chinese markt ongetwijfeld commercieel handige zet die fijntjes aangeeft dat hier de ijzervretermethode van Chua, een Amerikaanse van Filippijns-Chinese afkomst, in China met enigszins exotische bevreemding wordt bezien. ‘Ik denk dat de Chinese lezer veel kan herkennen in het boek’, zegt de Pekinese pedagoge Wang Dan. ‘Maar het gaat om een welgestelde buitenlandse die vrijwillig haar kinderen blootstelt aan een dergelijke drastische opvoeding en zich daarbij trots beroept op een Chinese traditie die ze waarschijnlijk alleen uit verhalen kent. De mateloze druk waaronder de schoolgaande jeugd hier gebukt gaat wordt misschien binnen het systeem als bittere noodzaak beschouwd, maar ook als afschuwelijk en als een nationale vloek.’
Niets symboliseert dat beter dan de ontzagwekkende gaokao, de enige jaarlijkse nationale toelatingstest voor de universiteiten waar kinderen zich vanaf de kleuterschool al op voorbereiden. Degenen met de beste resultaten mogen naar de beste instellingen, en ieder jaar weer doen zo'n tien miljoen gegadigden hun ultieme poging terwijl nerveuze ouders buiten de examenhallen de resultaten afwachten.
Dat leidt blijkbaar tot breekbare persoonlijkheden. Volgens onderzoek van het Chinese Genootschap voor Geestelijke Gezondheid is zelfmoord de meest voorkomende doodsoorzaak onder jongeren van vijftien tot 34. In een navrant geval vorige week sprong een middelbare scholier van het dak omdat een leraar hem terechtwees toen hij in de klas met zijn telefoon speelde. ‘Amy Chua claimt dat kinderen in het Westen opgroeien tot slappelingen die de eisen van het leven niet aankunnen, maar dat is nu juist wat hier over de jongere generatie wordt gezegd’, aldus Wang. ‘Ze worden getraind als circusdieren, terwijl sommigen als ze op de universiteit komen hun veters niet eens kunnen strikken.’ Strijdlied van de tijgermoeder ligt deze week in de Nederlandse boekhandels.