Istanbul – De Turkse premier houdt er wel van om zijn tegenstanders op de knieën te krijgen. Tot nu toe zakten de oppositie, het leger, het grootkapitaal, de grote media en de rechterlijke macht ‘denkbeeldig’ door de knieën voor Tayyip Erdogan. De Griekse goden vroegen om een mooie eindscène voor deze triomfen en er diende zich zowaar een beroemde acteur aan om de tragedie met een letterlijke kniebuiging af te sluiten. De komediant Safak Sezer ging door zijn knieën bij de premier en vroeg om vergeving voor het feit dat hij had meegedaan met de Gezipark-rellen.

Je kunt wel lachen met Safak Sezer. Hij is lelijk, loensend, dik en hij kan bij verschillende omstandigheden best wel grappige gezichtjes trekken. Bijvoorbeeld: hij is fenomenaal wanneer hij met een moeilijke stoelgang in een vijfsterrenhotel zit te zwoegen en uiteindelijk het hele gebouw op zijn grondvesten laat trillen. Deze komiek toonde tijdens de Gezipark-demonstraties opeens zijn politieke gezicht aan het volk en stond in de nachtelijke uren in een megafoon te schreeuwen dat de regering weg moest.

Er zijn verschillende theorieën over dat rebellengedrag van de 42-jarige beroemdheid. Werd hij gedreven door de gedachte dat er een regimewisseling plaatsvond en dat hij niet te laat mocht zijn met kleur bekennen? Werd hij meegezogen in de massa, in de rug geduwd door zijn vechtersverleden als jonge jongen uit Ankara? Of houdt hij simpelweg zoveel van natuur en groen dat hij op de barricades sprong om die bomen in het Gezipark te redden?

Nu het stof van de gevechten is gaan liggen en de sterke man van het land niet aan macht heeft hoeven inleveren, houdt de acteur het in ieder geval op die laatste theorie: Sezer zegt dat hij het zonde vond van die bomen, dat hij absoluut geen problemen heeft met de premier en dat hij is gebruikt door de geheime krachten in het buitenland die door het creëren van chaos controle willen uitoefenen op Turkije. Om zijn spijtbetuiging kracht bij te zetten ging hij naar een iftarmaaltijd waar Erdogan ook aan tafel zat, Sezer ging bij de premier knielen en maakte zijn excuses aan Erdogan.

Safak Sezer is niet alleen dik, loensend, lelijk en grappig, maar ook dom, is de heersende gedachte nu. Want hij had moeten weten dat de premier niet makkelijk verliest en dat alle belangrijke televisiezenders onder zijn controle zijn. Wil je in televisieseries blijven spelen, dan moet je Erdogan niet tegen je in het harnas jagen. De komediant kan vooralsnog gerust zijn. De beroemdheid op de knieën leek Erdogan verheugd te hebben. De premier straalde werkelijk, de zoveelste tegenstander verslagen.