Nieuw waren ze niet, de liederen tijdens de open dag van Feyenoord. Het «Hamas, Hamas, alle joden aan het gas» is al enige jaren een populair alternatief voor «Hand in hand kameraden». Nieuw was wel de reactie van Jorien van den Herik, de voorzitter van Feyenoord. Hij uitte niet zijn enthousiasme over joden aan het gas, maar greep ook niet de microfoon om zijn frustratie te uiten over spreekkoren tijdens iets feestelijks als een open dag. Zelfs de burgemeester had het niet weer over die «schoften» (of waren het destijds «klootzakken» die weer eens een feest van Feyenoord besloten met de traditionele verbouwing van de binnenstad). Nee de ergernis betrof de journalisten die zo stom waren aandacht te schenken aan de spreekkoren. Want we weten het toch allemaal, het is «ze» alleen maar te doen om de aandacht. En die aandacht kregen ze bijvoorbeeld van de nos, begreep ik van een woedende Van den Herik. Arme NOS, kan geen goed meer doen bij alles wat Rotterdam ons dit jaar aan moois heeft geschonken. Dat de koorknapen weten dat ze ongestoord hun liederen kunnen zingen, dat geen bestuurslid zoals Riemer van der Velde eens op ze afstapt, tja, dat is achterhaalde lulkoek. Toen ze bij Heerenveen iets zongen dat neigde naar racisme, een woord dat je in dit verband vooral niet mag bezigen — dat is veel te politiek correct — toen stapte voorzitter Riemer hoogstpersoonlijk af op dat vak en haalde de zangers even hoogstpersoonlijk van de tribune met de woorden «wegwezen en nooit meer terugkomen.»

Hans Kraay sr. was op RTL5 heel duidelijk. Bij het aanheffen van racistische spreekkoren moet een wedstrijd meteen worden gestaakt. Hij had lid van de PvdA kunnen zijn.

Maar wat te doen als ze nu al tijdens de feestelijke voorstelling van de spelers, zonder een tegenstander in de buurt, spreekkoren aanheffen die al sinds de vorige eeuw niet meer zijn weg te denken uit voetbalstadions? Dan wijs je naar de pers. Tot je trainer slachtoffer wordt van de gekte waar je zelf midden in staat. Dan zijn we ineens wel volledig doorgeslagen, vinden ze nu ook bij Feyenoord. Dat waren we al lang, heren voetballers en bestuurders, al lang voordat Bert van Marwijk, Ad Melkert en Frank Rijkaard een brief met kogels ontvingen.