New Delhi – Het was een matige cricketwedstrijd, vorige week, tussen de Mumbai Indians en de Rajastan Royals. Binnen een paar bowls waren er vijf spelers van Royals uit en het team zette een matige score neer. De spelers uit Mumbai wonnen de halve finale van de India Premier League op hun sloffen.

Het ware spektakel deed zich pas voor na de wedstrijd: een speciale politie-eenheid arresteerde drie spelers van de Rajastan Royals. Ze zouden hebben meegedaan aan voorgekookte weddenschappen. Clandestiene gokkantoren hadden de drie dik betaald om op strategische momenten een slap balletje te slaan en zo de wedstrijd te beïnvloeden.

Daarmee heeft matchfixing – de schandvlek van de internationale profsport – ook het Indiase cricket bezoedeld. De drie vermeende fraudeurs zijn inmiddels speler non grata en het bestuur van de Rajastan Royals gaat juridische stappen ondernemen naar aanleiding van ‘het ergste verraad dat denkbaar is in de cricketsport’, aldus de voorzitter van de club.

Nu lag de India Premier League al langer onder vuur. Dit jaarlijkse spektakel met bowlers en batsmen uit de wereldtop, reclameboodschappen op iedere paar centimeter van het spelerstenue en wulps draaiende cheerleaders (bijna zonder uitzondering van westerse komaf), is volgens de critici een schandelijke knieval voor de commercie. Puristen klagen dat de wedstrijden een slap aftreksel zijn van het échte spel. Met twintig overs per team is een wedstrijd tijdens de ipl in een paar uur beslecht. Een fatsoenlijke cricketwedstrijd, zoals een interland, kan dagen duren.

De korte, overzichtelijke wedstrijden zijn de ideale prooi voor gewiekste bookies en malafide spelers. De politie van Delhi heeft inmiddels meer spelers en teams in de kijker op wie de verdenking van matchfixing rust. India vreest dat het slechts het topje van de ijsberg heeft gezien.

Naar de oorzaken van gebrek aan fair play wordt naarstig gezocht. Mopperende oudjes houden het op het gebrek aan moraal van een jonge generatie. Anderen wijzen op een gebrek aan loyaliteit. In tegenstelling tot de nationale equipe hebben de ipl-spelers geen enkele band met hun team. Het zijn grotendeels huurlingen die voor flinke salarissen meedoen met teams met ronkende namen als de Chennai Superkings, de Pune Warriors of de Sunrisers Hyderabad. Gewaagd was de poging tot bijverdienste van de spelers van de Rajastan Royals zonder meer. Koninklijk kan het niet genoemd worden.