Svadebka is Russisch voor bruiloftje, een dorpsfeest waar liederen worden gezongen. Igor Strawinsky maakte er drie versies van, de middelste liet hij in 1919 halverwege schieten omdat hijzelf dacht dat de combinatie van pianola en musici toch niets kon worden. Peppie Wiersma kreeg het onvoltooide manuscript in handen en vroeg componist Theo Verbey het af te maken met pianola en al. Het is een prachtig muziekstuk geworden met de zangers van Capella Amsterdam scheldend, treurend, feestend, etend, grollend en vrijend in de rollen van bruid, bruidegom, ouders en gasten. Louis Andriessen maakte een speciale bewerking van Strawinsky’s Scherzo à la russe als een opgewekte ouverture. De muziek uit 1918 klinkt zo fris alsof de moderne muziek net is uitgevonden. De vormgeving door regisseur Marc Pantus is prachtig primitief en schetsmatig: zwart-wit geschilderde panelen die door de spelers worden rondgedragen en neergezet tegen houten trappetjes. In Judith Herzbergs lichte vertaling is de soldaat een gesjochte jongen en de duivel de kapitalist die hem en ons in een economische crisis stort. Het is een vrolijke, enerverende, enthousiaste vertoning in een grote tent met Russisch eten toe, deze en volgende week nog te zien, te horen en te proeven in Den Haag en Groningen.
De Nederlandse Opera zet het seizoen ijzersterk in met alleen al in de maand september een paar premières om verlangend naar uit te zien. La Juive is een in Nederland weinig gespeelde grand opéra uit 1835 van Fromental Halévy op een libretto van Eugène Scribe over een jood die twijfelt tussen de rol van de milde en vergevingsgezinde Nathan der Weise en die van de wraakzuchtige en boze Shylock. Pierre Audi regisseert het voor ons ongemakkelijke drama. After Life was in 2006 de grote sensatie van het Holland Festival, een schitterende multimediaopera over mensen in de tussenfase tussen leven en dood van de jonge componist, filmer en regisseur Michel van der Aa en gaat nu terecht vergroot in reprise.
In Groningen hebben ze Swet, dat betekent: erfscheiding, maar ook een lange reeks voorstellingen als requiem voor verdwenen of verdwijnende gebouwen, barakken en bruggen. Ik zag vorig jaar het intieme verhaal van een oud boerderijtje en een grandioos spektakel bij het Van Starkenborghkanaal. In september wordt het Molukkerskamp Kamp Nuis weer tot leven geroepen. Het initiatief van beeldend kunstenaar Gert Sennema heeft een onwaarschijnlijk succes bij dorpsbewoners en kunstliefhebbers. Hij laat gerust het hele Noordelijk Symfonieorkest opdraven en witte maagden op schommels hoog boven een kanaal de dood van de bruidegom op zijn huwelijksdag bezingen. Zo kun je van verval en sloop grandioze kunst maken.

Svadebka, 29, 30 augustus in Den Haag Landgoed Clingendael, 5, 6 september in Electra, Groningen, Boerderij Klein Hayema; La Juive, vanaf 4 september; After Life, vanaf 28 september; Dido and Aeneas, vanaf 29 september