Het Nederlands elftal won met 1-0 van Noorwegen. Ik begreep van mensen die de wedstrijd hadden gezien dat het een draak van een wedstrijd was. Toch waren de spelers na afloop redelijk tevreden. Ze begrepen niet dat zelfs journalisten zich te pletter hadden verveeld. De spelers van SC Buitenveldert 2, fanatieke voetbalsupporters, weigerden hun vaste trainingsavond op woensdag op te offeren om te kijken naar hun grote voorbeelden. Ze kregen gelijk. Zij zagen wel de nabeschouwing, zeer origineel de derde helft genoemd.

Ja, het wordt nog lachen met het Nederlands elftal en SBS6. We hebben sinds kort een voorspel met een persoonlijk woordje van de assistent-bondscoach Willem van Hanegem, een echte wedstrijd, een nabeschouwing en een derde helft. Van Hanegem had vooraf een heel goed gevoel, de spelers waren gretig en hadden zeer goed getraind. Jammer dat Willem na afloop geen persoonlijke column had. We hebben twee bondscoaches en vier internatonale topspitsen. Maar we hebben nog altijd geen bondscoaches die in staat zijn met minimaal drie van die vier topspitsen een scorend Nederlands elftal samen te stellen. Van Hanegem zweert bij buitenspelers, waardoor de redelijke spelers Boudewijn Zenden en Andy van der Meijde speelden en de topspitsen Jerrel Hasselbaink en Pierre van Hooijdonk op de bank zaten. Bovendien volgen de coaches de wijsheid van hun voorganger. Net als onder Louis van Gaal speelde Patrick Kluivert ook tegen Noorwegen weer als middenvelder. En weer kwamen Van Nistelrooij, Kluivert, Hasselbaink en Van Hooijdonk niet tot scoren. Zouden de coaches zich nooit eens afvragen of dat door hen komt?

Frank de Boer speelde een goede wedstrijd, vond hij zelf, vonden de coaches en de deskundigen. Heeft hij de middellijn één keer gepasseerd, behalve na rust toen Nederland de andere kant op speelde? Kortom, zoals Frank de Boer tegen Noorwegen speelde, zo hadden Ruud Gullit en Ronald Koeman het ook nog wel gekund. Maar gelukkig vonden de spelers dat het goed was en was de bondscoach tevreden omdat uit winnen van Noorwegen toch een hele prestatie was.

Ze doen me denken aan de PvdA en de VVD. Die dachten ook dat het allemaal wel goed kwam. Zelfs de uitschakeling voor het wereldkampioenschap heeft spelers en coaches nog niet wakker geschud.