Drank blijft big business in Australië

Sydney – De legendarische Australische premier Bob Hawke, in mei overleden, was een nationaal icoon. De true blue Aussie bloke, leider van Australië in de jaren tachtig en negentig, liet zich zonder gêne fotograferen in minuscule zwembroek. Australiërs gaan immers naar het strand, ook de minister-president.

Belangrijker voor Hawke’s populariteit was zijn voorliefde voor bier: hij was zelfs enige tijd officieel wereldrecordhouder omdat hij in elf seconden een meter bier kon drinken – zo’n 1,4 liter.

Elk volk krijgt de leider die het verdient. Australiërs mythologiseren het gebruik van alcohol graag. Op volkomen ongepaste momenten refereren Australiërs graag aan een drankje: de baas van de mededingingsautoriteit presenteerde een lijvig rapport met de mededeling dat het ‘zonder alcohol’ een pittig klus zou zijn om te lezen. Bij het inchecken in een hotel wijst de uitbater vaak met een knipoog en samenzweerderige grijns naar de koelkast, waar de fles wijn klaarstaat, ‘voor een noodgeval’. Elke gelegenheid is reden voor een drankje. Het beste middel tegen de kater is in Australië een bloody mary, liefst ’s ochtends vroeg. The hair of the dog noemt men dat. Het is volstrekt normaal dat bejaarden om half tien ’s ochtends met een halve liter bier op het terras zitten.

Uit onderzoeken blijkt dat de Australische verhouding met alcohol normaliseert, maar het duurt lang. Zo’n twintig procent van de Australiërs drinkt te veel. Vijftien procent van de opnames op de eerste hulp komt door alcoholgebruik.

Drank is big business in Australië: jaarlijks wordt er zo’n twintig miljard dollar mee verdiend. Dat betekent dat drankbedrijven veel politieke invloed hebben. Experts klagen dat Australische alcoholwetten ineffectief zijn doordat brouwerijen daarover meebeslissen. Deze week was het opnieuw raak.

De Australische omroep abc ontdekte dat de overheid de nationale alcoholstrategie, een overheidsplan om de schadelijke gevolgen van alcohol tegen te gaan, had voorgelegd aan de drankindustrie. Wat bleek? In de originele versie was nog te lezen dat ‘de Australische cultuur rond drank’ verstrekkende gevolgen heeft, ook doordat ‘bekende Australiërs worden bewonderd omdat zij drinken’. Nadat de drankbedrijven met een rood potlood door het rapport gingen, was dergelijke kritiek verdwenen.

Het pils is zijn bijzondere status in Australië nog lang niet kwijt, maar zijn belangrijkste uithangbord wel. Nooit meer zal premier Bob Hawke in een vol cricketstadion wachten tot de camera hem had gevonden, om vervolgens zijn glas in één teug leeg te drinken. Onder luid applaus.