Deze tentoonstelling in het Van Gogh Museum laat zien hoe landschappen van uiteenlopende schilders uit heel Europa eind 19e eeuw doordrongen zijn van symboliek en een emotie of gemoedstoestand weerspiegelen. Aan de hand van 70 poëtische en suggestieve schilderijen van de natuur door bekende en minder bekende kunstenaars wordt van 24 februari tot en met 17 juni 2012 een rijk overzicht gegeven van dit intrigerende, onderbelichte genre binnen het symbolisme. Topwerken van Van Gogh, Kandinsky, Gauguin, Munch en Mondriaan zijn voor het eerst naast elkaar te zien. Het overgrote deel van de schilderijen is nog nooit eerder in Nederland tentoongesteld.

Thema’s

De tentoonstelling is ingedeeld in zes thema’s:
Oude en nieuwe paradijzen: kunstenaars als Böcklin, Von Stuck en Puvis de Chavannes lieten zich inspireren door de klassieke oudheid en mythologie. Anderen, zoals Signac en Gauguin, zochten het paradijs op ongerepte plekken, ver weg van de moderne maatschappij.
Natuur en suggestie: meer dan een getrouwe weergave van de werkelijkheid zijn de landschappen van symbolisten als Gallen-Kallela, Sohlberg en Hodler een reflectie van de gevoelens die de natuur opriep bij de kunstenaar.
Dromen en visioenen: Gauguin, Munch en Malczewski probeerden de poort naar het onderbewustzijn open te duwen en schilderden dromen en visioenen, de wereld achter de waarneembare werkelijkheid.
Stille steden: in de ogen van veel symbolistische kunstenaars was het moderne stadsleven bedreigend. Whistler, Degouve de Nuncques en Khnopff transformeerden de stad tot een mysterieus droomachtig landschap, ontsproten aan de herinnering en de verbeelding.
De kosmos: in hun landschappen verbeeldden schilders als Watts, Van Gogh en Willumsen ideeën over natuurkrachten, kosmische energie, de eeuwige cyclus van de seizoenen en de nietigheid van de mens tegenover de natuur.
Naar het mystieke: in hun zoektocht naar de manier om het hogere en het spirituele uit te drukken, legden veel kunstenaars verbanden tussen schilderkunst en muziek (Whistler, Signac, Ciurlionis) en werden de eerste stappen richting de abstractie gezet (Mondriaan en Kandinsky).

Zondaglezingen

Symbolistische landschappen staan ook centraal in de zondaglezingen die het Van Gogh Museum gratis voor haar bezoekers organiseert.

Op 6 mei gaat hoofdconservator tentoonstellingen van het Van Gogh Museum Edwin Becker in op de link tussen schilderkunst en muziek, in de lezingGedroomde landschappen en muziek, Van Debussy tot Schönberg.

Zie voor meer informatie de site van het Van Gogh Museum

(Persbericht)