‘Jullie horen als eersten of ik de baan krijg’, roept de 57-jarige Danny tegen de Dress for Success-vrijwilligers. Ze hebben Danny net van een outfit voorzien in de chique Amsterdamse zaak met elegante kledij. Hier worden werkzoekenden door bijvoorbeeld de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam naartoe gestuurd als zij gaan solliciteren, en door vrijwilligers gratis in gepaste sollicitatiekleding gestoken. Dress for Success in Amsterdam heeft een meer dan ruim aanbod van onder anderen Claudia Sträter, Hugo Boss en Suit Supply voor de werkzoekende met een krappe portemonnee. Is de baan binnen? Dan krijgt de voormalig werkzoekende gratis een tweede outfit aangemeten, om de eerste maand af te wisselen.

Nederland telt twaalf van deze winkels, opgezet vanuit het van oorsprong Amerikaanse concept. Inmiddels kunnen de veertig vrijwilligers en de betaalde winkelmanager in Amsterdam terugkijken op drie veelbelovende eerste jaren. Zo bezochten in 2011 al 507 sollicitanten de zaak; 52 procent van hen had succes. Bestuurslid Leontine Bibo ziet het aantal donaties uit collecties van goedwillende kledingmerken en particulieren groeien, maar het aantal werkzoekenden met minder kleedgeld ook, vanwege de verslechterde arbeidsmarkt.

Volgende week maandag solliciteert Danny, 57 jaar, naar eigen zeggen ‘tiptop gekleed’ bij een accountancybedrijf. ‘Toen ik hoorde dat ik maandag op sollicitatie kon, heb ik Dress for Success maar gebeld. Dat is eerst een beetje gênant, ik doe het immers liever uit mijn eigen portemonnee. Maar de vrijwilligster ving me goed op, ze hield rekening met mijn kledingwensen en kwam zelf met dingen.’ In haar bontgekleurde Ed Hardy-tas zitten nu een colbert, een bandplooibroek, een bloes en enkele accessoires. ‘En een zwart tasje. Dit is namelijk mijn enige tas, en tijdens een sollicitatie word je daar zo op afgerekend.’ Dat is ook de gedeelde wijsheid van de Dress for Success-vrijwilligers: de eerste indruk bij een gesprek is cruciaal.