De literatuur maakt een bloei door, schrijft de Libris-jury, met ‘mooie romans, veelbelovende debutanten en dit jaar een recordaantal ingezonden titels’. Het juryrapport besteedt lovende woorden aan de ‘vrouwelijke’ inzendingen.

Het viel de jury op hoeveel jonge, vrouwelijke debutanten het voorbije jaar heeft opgeleverd die niet alleen qua kwantiteit, maar ook qua literaire kwaliteit menig mannelijke vakgenoot ver achter zich lieten. Niet alleen hun jonge leeftijd, maar ook hun thematiek verenigt hen. Waar tot voor kort de Nederlandse literatuur vaak niet veel verder keek dan de eigen huiskamer, blijken deze jonge vrouwen alle ramen en deuren open te gooien en de wereld onverschrokken tegemoet te treden. De zoektocht naar het eigen ik en hoe dit in verhouding staat tot de rest van de mensheid is daarbij meer dan eens het onderliggende thema, en kunst blijkt dan een uitgelezen middel om die verhouding uit te klaren. Terwijl jonge vrouwen ooit traditioneel het favoriete onderwerp vormden van ouder wordende kunstenaars, lijkt de blijmoedige conclusie gerechtvaardigd dat de rollen vandaag de dag omgekeerd zijn.

Overigens een conclusie die mooi aansluit op onze recente special over nieuw feminisme.

Drie auteurs op de shortlist – Kees ’t Hart, Niña Weijers en Gustaaf Peek – zijn vaste medewerkers van onze boekenrubriek Dichters & Denkers. Niña Weijers heeft bovendien een column op groene.nl. Vorig jaar beschreef zij daarin nog twijfels en onzekerheden rond haar eigen schrijverschap, die inmiddels hopelijk door de werkelijkheid zijn ingehaald. Gustaaf Peek schreef onlangs in De Groene hoe Simone de Beauvoir hem inspireerde bij het schrijven van Godin, held.

In De Groene van deze week bespreken ’t Hart, Peek en Weijers nieuw werk van Arnon Grunberg, Bregje Hofstede en Annelies Verbeke.

Het werk van onze vaste recensenten wordt in de regel niet in het blad besproken. Onze redacteur Marja Pruis besteedde wel aandacht aan de romans van Weijers en ’t Hart in haar online rubriek MPLeest. Alle overige genomineerden zijn in De Groene besproken. Lees de besprekingen hier terug:

De uitreiking van de Libris literatuurprijs is op 11 mei in het Amstel Hotel in Amsterdam.