De jury onder leiding van Jeroen Smit, auteur van onder andere De prooi over de val van ABN Amro, selecteerde in totaal negen producties in de categorieën audiovisueel, digitaal en tekst. Ook werden drie onderzoeken voorgedragen voor de Aanmoedigingsprijs voor talenten tot dertig jaar.

Voor de categorie tekst nomineerde de jury onder meer ‘Wie gaf het bevel?’ van Robert Dulmers en Casper Thomas, een uitgebreid onderzoek naar de rol van Nederland bij het opgeven van de enclave Srebrenica. Voor de digitale Loep komen Adriana Homolova, Frank Mulder en Eva Schram in aanmerking met hun artikel ‘Grote David tegen kleine Goliath’ en het bijbehorende online dossier. Dit onderzoek naar miljardenclaims die multinationals door Nederlandse handelsverdragen kunnen indienen tegen met name derdewereldlanden was een samenwerking van De Groene Amsterdammer en One World.

De masterclass van Investico en De Groene (Femke Awater, Pamela Kalkman, Emy Koopman en Tim Staal) dingt mee naar de Aanmoedigingsprijs met de Groene-publicatie ‘Het toezichtsprookje’ over de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de ‘consumentenwaakhond die niet wil én niet mag bijten’.

De winnaars van De Loep worden op 18 november bekend gemaakt tijdens de VVOJ Conferentie in Leuven.