Dromen van Camp Nou‘ is geschreven door Hester den Boer en onderzoekt de handel in jonge Afrikaanse voetballers. Jaarlijks worden zo’n vijftienduizend jonge, vaak minderjarige Afrikaanse voetballers naar Europa gelokt. Slechts enkelen veroveren een profcontract, de rest wordt berooid en vaak illegaal aan zijn lot overgelaten. Ook blijkt dat regelgeving hierover onvoldoende werkt.

Hester den Boer is freelance (onderzoeks)journalist en fotograaf. Sinds 2013 werkt ze als redacteur bij De Onderzoeksredactie. In 2011 heeft ze meegedaan aan de Masterclass Onderzoeksjournalistiek die Marcel Metze en weekblad De Groene Amsterdammer sinds dat jaar organiseren. Inmiddels is deze masterclass onderdeel van De Onderzoeksredactie, en omgedoopt tot het Teaching Lab.

De European Press Prize is ingesteld om onderzoeksjournalistiek te ondersteunen en aandacht te schenken aan journalistieke verhalen van de hoogste kwaliteit. Elke winnaar van een van de vijf categorieën mag 10.000 euro vrij besteden aan een eigen journalistiek project. Dit jaar staat de jury onder leiding van Sir Harold Evans, in het verleden onder meer journalist bij The Sunday Times en The Guardian. Andere juryleden zijn onder anderen Sylvie Kaufmann, redactiechef bij Le Monde en Juan Luis Cebrián, oprichter van El País.


Beeld: (1) Straatbeeld in Tiko, Kameroen, met een afbeelding van Eyong Enoh die als voetballer bij Little Foot in Tiko begon en het schopte tot speler van Ajax.