Droogte kost Italië een half miljard aan truffels

Rome – Het ruwharige bastaardhondje Diana dat op 29 december 2017 trots poseert naast de open handpalm van haar baas waarin een knoert van een witte truffel ligt, was in Italië belangrijk nieuws. ‘De laatste truffel van een jaar zonder truffels’, luidde de kop bij de foto die door een anonieme trifulau (truffelzoeker) was gepost. Ergens in de schitterende bergen van Le Langhe bij Cuneo, in de noordelijke streek Piemonte, de enige regio waar de koningin van de truffels, de Witte, gevonden kan worden. Bij de openingsveiling van het truffelseizoen 2016 betaalde een beroemde Chinese kok meer dan honderdduizend euro voor een witte truffel van 1,17 kilo uit Asti.

Bij de opening van het seizoen 2017, in oktober, luidde het bericht: ‘Dit jaar haast geen truffels.’ Want 2017 was een kurkdroog jaar in Italië, waarin bijna zes maanden achtereen geen regen is gevallen over de hele laars, van het noordelijke Piemonte tot het uiterste zuiden. En geen regen betekent geen truffels, en ook geen paddestoelen, want beide zwamsoorten moeten het hebben van vocht in combinatie met een nog warme bodem, kortom van de Italiaanse herfst. Druiven en olijven worden alleen maar beter van droogte, omdat de smaak intenser wordt. Truffels en paddenstoelen, de andere twee Italiaanse top-exportproducten, zijn dit jaar zeer karig en dus peperduur. Voor één ons witte truffel moet je driehonderdvijftig euro betalen, als je het in Piemonte komt halen.

Minder duur en ook heel lekker is de zwarte truffel die in goede jaren zo’n beetje over de hele laars te vinden is (Umbrië, Molise, Campania, Calabrië, Basilicata en Sicilië). Maar ook die is dit jaar schaars, en wordt mondjesmaat en diepgevroren verkocht, wat de dood van de truffelsmaak is.

Het hartveroverende hondje Diana dat naast ‘haar’ witte truffel poseert, maakt deel uit van een leger van tweehonderdduizend officieel geregistreerde Italiaanse truffelzoekers met hond. Aan varkens doen ze in Italië al sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer, in tegenstelling tot Frankrijk. Als een hond talent heeft voor truffels is hij veel effectiever, en bovendien eet hij ze niet op, wat bij een varken nog wel eens wil gebeuren. Het gaat om een business van rond een half miljard euro per jaar, en bijna elk jaar is er een drama rond een vergiftigd truffelhondje door een jaloerse concurrent. Dat is dan het enige voordeel van de droogte: alle truffelhonden bleven leven.