Zijn concurrenten bij de Parti Socialiste, van François Hollande tot Martine Aubry, hadden al laten weten dat de sluitingsdatum voor de aanmelding van de voorverkiezingen die de partij in oktober organiseert geen belemmering hoefde te zijn. Ze konden moeilijk anders, na de overwinningsroes die zich van de socialisten meester had gemaakt toen de zaak tegen hun kampioen op losse schroeven kwam te staan. Een kniesoor die nog let op de rechtszaak die Tristane Banon tegen hem heeft aangespannen.

In het quasi-intieme decor van de talkshow 93, Faubourg Saint-Honoré, zette de schrijfster gedetailleerd uiteen hoe DSK haar in 2003 had proberen te verkrachten tijdens een interview. Het ging er ruig aan toe. DSK zou haar als een ‘bronstige chimpansee’ de kleren van het lijf hebben getrokken. Aangifte deed Banon destijds niet, een beslissing waar ze hevig spijt van kreeg en waar ze uiteindelijk op terugkwam. ‘Ik wil mezelf weer in de spiegel durven aankijken’, verklaarde ze in weekblad l'Express. ‘Acht jaar lang beheerste DSK mijn leven. (…) Voor één keer wil ik zelf bepalen wat me overkomt.’ Volgens Amerikaanse kranten als The New York Times zal deze tweede aanklacht het definitieve einde van Strauss-Kahns toch al onwaarschijnlijke comeback betekenen. Zou het werkelijk? Nieuw is het verhaal van Banon niet. De bewuste uitzending dateert van 2007. En zelfs nog voordat de rook rond het recente schandaal in New York was opgetrokken, bleek een ruime meerderheid van links Frankrijk bereid DSK een nieuwe kans te gunnen.

Veel problematischer is zijn ostentatieve levensstijl. De problemen voor DSK in Frankrijk begonnen pas nadat hij zich naast een Porsche Panamera had laten fotograferen en was gebleken dat hij rondliep in maatpakken van 35.000 dollar. De ambivalente houding ten opzichte van geld en succes blijft een van de grote Franse raadselen. Fourquet houdt het op de katholieke en revolutionaire erfenis van het land. Het eerste wat DSK deed toen hij op vrije voeten was, was een bord getruffeerde pasta eten in een duur Italiaans restaurant aan de Upper East Side. Niet het dienstmeisje van het Sofitel of de frêle schrijfster uit Parijs, maar deze truffel zal hem wellicht fataal worden.