Brussel – Nog nooit heeft een vvd’er zo snel de rug gekeerd naar het bedrijfsleven. Hans van Baalen, europarlementariër en voorman van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (alde), had de week ervoor nog triomfantelijk verkondigd hoe de Franse president Macron zich hoogstwaarschijnlijk bij de Europese familie van vvd en d66 zal aansluiten. ‘We zitten bij elkaar aan tafel, daar komen we wel uit’, sprak hij vol vertrouwen. Maanden werk had Van Baalen er al op zitten om de zetels van Macrons En Marche na de Europese verkiezingen bij de alde te kunnen voegen. Ook Rutte was ingezet, zo gonsde het in Europese media, om bij elke regeringstop de Franse president aan zijn jasje te trekken. De liefde leek op te bloeien.

Aan dat geflirt kwam echter abrupt een eind toen Marine Le Pen van Rassemblement National (voorheen Front National) een onverwachte kaart uit haar mouw trok. Fijntjes merkte ze op dat de alde zich donaties liet aanleunen van Bayer-Monsanto, het zadenontwikkelingsbedrijf dat in Frankrijk regelmatig onder vuur ligt vanwege genetisch gemodificeerde gewassen en het gebruik van het beruchte glyfosaat in onkruidverdelgers. Een pijnlijke gewaarwording voor Macron, die juist met een onbezoedelde agenda zijn eerste Europese verkiezingen in wil gaan. Per ommegaande liet zijn campagneteam weten niets meer met de alde en hun duistere donaties te maken willen hebben.

Van Baalen wist wat hem te doen stond en trok onmiddellijk de stekker uit de partijdonaties. Tot enige verbazing van de d66’ers binnen alde, die volgens hun persvoorlichter tot dan toe al hun initiatieven om bedrijven uit de partijkas te weren met grote meerderheid verworpen hadden zien worden. Het mocht niet baten, Macron neemt voorlopig de telefoon niet meer op.

Intussen is de alde echter lang niet de enige Europese familie die de hand ophoudt bij het bedrijfsleven, zo blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar Europese partijfinanciering door Follow the Money. Ook de Europese christendemocraten hebben de afgelopen jaren tonnen toegestopt gekregen via het wetenschappelijk bureau van hun partij. En de rechts-conservatieve partij acre, waar Thierry Baudet op de drempel staat, harkt eveneens links en rechts de sponsors bijeen. Bijna interessanter dan het verdere verloop van de liefdesperikelen tussen de alde en En Marche is daarom hoe zij zich in deze discussie over donaties zullen opstellen.