Van het laatste album van Cat Power, The Greatest, zijn twee versies verschenen, de eerste in januari van dit jaar en de tweede in september. De cd’s bevatten dezelfde nummers, alleen het hoesontwerp is anders. Daar zit een triest verhaal achter. Begin dit jaar, vlak voor de release van The Greatest, had Cat Power een zenuwinzinking. Toen een vriendin haar vond in haar appartement in Miami had ze zeven dagen niet geslapen of gegeten en non-stop gedronken. Miles Davis stond op repeat en Cat Power rende door het huis met een aansteker om kwade geesten te verdrijven. De vriendin bracht haar naar het ziekenhuis. Hoewel The Greatest goede kritieken kreeg, werd de geplande tour afgezegd en kreeg de plaat nauwelijks promotie. Maar Cat Power knapte op en zwoer de drank af. De Amerikaanse tournee die in april begon, werd een succes. Daarop besloot de platenmaatschappij de cd opnieuw uit te brengen. In november doet Cat Power alsnog Europa aan.

Singer-songwriter/gitariste/pianiste Cat Power werd in 1972 in Georgia geboren als Charlyn Marie Marshall. Haar ouders scheidden toen ze twee was. Marshall woonde afwisselend bij haar vader en moeder en verhuisde vele malen. Drinken deed ze al vroeg, haar moeder voerde haar bier. Uiteindelijk belandde ze bij haar vader, Charlie Marshall, een bluespianist. Op haar zeventiende stopte ze met school en werd uit huis geschopt.

In Atlanta begon ze als Cat Power met optreden. Al snel verhuisde ze naar New York, waar ze aanvankelijk de kost verdiende in fabrieken en als stripper. Inmiddels heeft Cat Power zeven platen uitgebracht. De eerste twee in eigen beheer; vanaf het derde album, What Would the Community Think (1996), bij Matador. In 2000 maakte ze The Covers Record, een album met louter covers, waaronder een nogal eigenzinnige versie van Satisfaction van The Rolling Stones.

De liedjes van Cat Power hebben iets duisters en kinderlijks tegelijk, als van een angstig kind dat zichzelf in slaap probeert te sussen. Haar gitaarspel is nogal rudimentair en haar liedjes moeten het dan ook niet hebben van een pakkende melodie, maar meer van een naar alle kanten uitwaaierende, desolate blues, bijeengehouden door haar sensuele, soulvolle stem. The Greatest is een soul/country-album waarop Power samenwerkt met de Memphis Rhythm Band, veteranen van het Stax-label. Dat lijkt een gekke stap voor een indie-act als Cat Power. Maar is het eigenlijk niet. Haar muziek borduurde altijd al voort op folk en blues, waar soul en country weer uit voortkomen. Zo nam ze voor het album Moon Pix (1998) de traditional Moonshiner op, waarbij ze net als de vroegere troubadours zelf tekst toevoegde. Geïnspireerd door Robert Zimmerman, ofwel Bob Dylan, staat erbij, ook al een hedendaagse artiest die oude muziektradities levend houdt.

www.catpowerthegreatest.comOp 3 november speelt Cat Power in Paradiso, Amsterdam