Berlijn - Wat Goethe mocht, mag een gewone CDU-politicus niet. De grote dichter werd, 74 jaar oud, verliefd op de zeventienjarige Ulrike von Levetzow. Het heeft niets afgedaan aan zijn roem. De veertigjarige provinciale lijsttrekker Christian von Boetticher heeft de politiek moeten verlaten nadat bekend werd dat hij een relatie had met een zestienjarig Facebook-meisje. ‘Het was liefde’, zei hij in tranen tegen de pers. En er was niets illegaals aan. Maar ja, de moraal gaat boven de wet.
Zoiets doe je pas als je politieke carrière voorbij is. Dan kun je in Duitsland je kuikentjesdrift de vrije teugel laten. Joschka Fischers huidige echtgenoot is 28 jaar jonger, die van Helmut Kohl 34 jaar en die van de krasse socialist Franz Müntefering zelfs veertig jaar. Dan zijn die 24 jaren leeftijdsverschil van Boetticher bijna te verwaarlozen. Maar hij en zijn partij oordeelden dat je zo niet met goed fatsoen de verkiezingen in kunt gaan.
Alles wees erop dat Boetticher volgend jaar soepeltjes tot minister-president van Sleeswijk-Holstein zou worden gekozen. Maar er rust geen zegen op het leiderschap van de deelstaat aan het wad. De afgelopen 25 jaar zijn drie van zijn voorgangers door schandalen uit hun ambt gejaagd. Een van de affaires eindigde zelfs in zelfmoord. De landdag van Kiel lijkt een poel van intrige, verraad en verderf.
Ook in het geval van Boetticher is er verraad in het spel. Nadat hij ruim een jaar geleden de liaison met de zestienjarige gymnasiaste na slechts luttele maanden had beëindigd, werd de politieke groupie weer actief op Facebook. Ze kwam in contact met twee medeleden van de Junge Union, de jongerenclub van de CDU, en roddelde vrijuit over haar avontuur met de lijsttrekker. Zo kwam het verhaal terecht bij Boettichers tegenstanders in de partij.
Boetticher dacht het juist zo goed te hebben geregeld. Zijn liefdesavontuur had hij tijdig afgesloten. Steeds vaker liet hij zich in het openbaar zien met een fractiemedewerkster. Met haar is hij in de tussentijd getrouwd en weer gescheiden. Maar kwaadwillende partijgenoten sluisden het Facebook-gebabbel van zijn Lolita naar de boulevardpers. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
Het is in Duitsland niet de gewoonte om politici met hun privé-leven te achtervolgen. Zelfs in christelijk-politieke kringen krijgen schuinsmarcheerders de zegen. Van de CSU-premier Horst Seehofer van Beieren werd kort voor zijn uitverkiezing bekend dat hij er een vriendin op nahield, bij wie hij zelfs een kind had. Hij kwam ermee weg. Maar in het winderige noorden blaast de moraal kennelijk een paar punten harder dan in het zonnige zuiden.