Over een salade. Pagina 3 is in veel Duitse kranten gereserveerd voor de beste reportages, interviews en portretten. Op 10 juli prijkte daar in de SZ een profiel van Duitslands hoogste rechter Andreas Vosskuhle, geschreven door Prantl. Vosskuhle is de man die binnenkort een ­bindend oordeel uitspreekt over de constitutionele legitimiteit van de Duitse steun aan het euro-noodfonds. In het profiel beschrijft Prantl hoe Vosskuhle in zijn keuken met gasten een salade bereidt. Hij zet iedereen aan het werk – de een raspt, de ander snijdt, de derde hakt. ‘Vosskuhle zelf neemt de dressing voor zijn rekening. Men krijgt een vermoeden hoe hij als opperste ­rechter opereert.’ Een mooie, smaakvolle metafoor.

Maar een collega van de concurrerende Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft in een commentaar over de euro en de grondwet: ‘Andreas Vosskuhle houdt niet van dressing. Hij moet er echter mee leven dat een vermeende getuige hem toedicht dat hij daar wel van houdt.’ Vermeende getuige? De mediawereld schoot overeind. Had de waarheidslievende Prantl de scène uit zijn duim gezogen? ‘De man is nooit bij me over de vloer geweest’, liet Vosskuhle weten. De hoofdredactie van de Süddeutsche riep een crisisberaad bijeen.

De kwestie wekt associaties met een redacteur van Der Spiegel die een grote prijs kreeg voor een portret van de Beierse minister-­president Horst Seehofer. Bijzonder treffend vond men de scène waarin Seehofer trots zijn modelspoorbaan in zijn souterrain laat zien. In zijn dankwoord bekende de auteur dat hij er niet zelf bij was. De prijs werd pardoes ingetrokken.

Prantl voerde ter verdediging aan dat het hem om een ‘samenvattende gelijkenis’ ging. Bovendien treedt nergens in het stuk een ‘ik’ op. De lezer had geen reden om te denken dat hij zelf in die keuken kruiden heeft staan hakken. Wie zo prominent is als de gepromoveerde jurist, voormalige officier van justitie en gewezen rechter Heribert Prantl maakt onder collega’s veel vijanden. Die hebben hem nu met hoon overladen. Maar morgen grijpt iedereen weer als eerste naar het messcherpe commentaar van de links-liberale topjournalist in de Süddeutsche Zeitung.