In het land van bondskanselier Merkel verdienen vrouwen gemiddeld 22,4 procent minder dan mannen. Alleen in Oostenrijk en Estland is het verschil groter.

Nu verdient Angela Merkel zelf ook niet heel veel. Haar inkomen, inclusief onkostenvergoeding, ligt rond de 220.000 euro. Het verschil met de zeventien miljoen euro die Volkswagen-baas Martin Winterkorn vorig jaar opstreek, is aanzienlijk. Terwijl Merkel over 82 miljoen mensen gaat en Winterkorn niet eens over 600.000.

Er zijn genoeg mannen in het bedrijfsleven die vinden dat politici, Merkel voorop, meer mogen verdienen. De voorzitter van de koepel van Duitse ondernemers gunt haar zelfs het drievoudige. Punt is alleen dat Merkel zich nauwelijks voor haar inkomen interesseert, en voor dat van andere Duitse vrouwen maar matig.

Wat betreft de gelijke beloning van mannen en vrouwen was haar laatste politieke daad het terugfluiten van haar politieke adjudant, cdu-fractievoorzitter Volker Kauder. Die had de spd-minister van Vrouwenzaken, Manuela Schwesig, groot voorstander van gelijke beloning, ‘huilerigheid’ verweten. Merkel verontschuldigde zich bij Schwesig.

Vrijdag 21 maart was het equal pay day. Wanneer vrouwen vorig jaar hetzelfde hadden willen verdienen als mannen hadden ze tot die dag moeten doorwerken. Vrouwen zitten op een achterstand van bijna drie maanden loon. Die dag was Schwesig overal in het nieuws met haar offensief voor een wet die de ongelijke beloning moet terugdringen.

Kauder doet zijn best om die wet te traineren. Maar op die dag had hij geen kans. De man is zo grijs dat zodra de jonge, frisse Schwesig verschijnt hij helemaal onzichtbaar wordt. Ruim twintig jaar geleden was Merkel Schwesigs voorganger op het ministerie van Vrouwenzaken. Het verhaal wil dat ze toen een keer echt gehuild heeft omdat ze haar zin niet kreeg.

Van huilerigheid is bij Merkel al lang geen sprake meer. Schwesig hoopt op krachtige steun van de bondskanselier voor haar wetsvoorstellen. Merkel en zij komen immers uit dezelfde streek in het oosten van Duitsland. Dat schept een band. Maar er zijn grenzen. Om te beginnen partijgrenzen. Maar ook de grens van de wedijver.

Er zijn geruchten dat Schwesig kanselierskandidaat voor de spd wil worden. Met haar wetsvoorstellen is ze alvast begonnen om zich uitzicht op een goed salaris te verschaffen.