Het bleek een lucratieve deal. De cd kostte weliswaar 2,5 miljoen euro, de belastingen die ermee konden worden binnengehaald bedroegen uiteindelijk driehonderd miljoen. Dat zat de Zwitsers niet lekker. Hun beroemde bankgeheim werd op die manier wel erg makkelijk omzeild. Ze antwoordden met een arrestatie­bevel wegens bedrijfsspionage tegen de belastinginspecteurs.

Toen was de boot aan. De belastingoorlog die al enige jaren smeult, barstte weer in alle hevigheid los. Ruim twee jaar geleden had de toenmalige Duitse minister van Financiën, Peer Steinbruck, Zwitserland al een ‘indianenstam’ genoemd waar hoognodig ‘de cavalerie op af moest worden gestuurd’. Nu zwaaien de Zwitsers op hun beurt met de juridische knots.

Duitsland stelt zich vierkant achter de drie aangeklaagde inspecteurs. Desnoods nemen ze hen op in de diplomatieke dienst, om hun immuniteit te garanderen. Het drietal zelf, dat binnen de dienst als uiterst gewiekst geldt, reageert koel en kondigde deze week doodleuk de koop van twee nieuwe cd’s aan, nu van een Zürichse bank. Vraagprijs: twee miljoen euro.

Het kopen van illegaal verkregen bankgegevens is in Duitsland niet strafbaar. Wel strafbaar is het opdracht geven tot het verzamelen van gegevens. Dat nu is volgens de Zwitserse justitie het geval. De aanbieder zou van de Duitse inspecteurs via een Oostenrijkse bemiddelaar een bestelling voor extra gegevens hebben gekregen en die gegevens ook hebben geleverd.

De Zwitserse hoofdofficier van justitie zal dat echter moeilijk kunnen bewijzen. De belangrijkste getuige, de Oostenrijkse bemiddelaar, pleegde tijdens zijn voorarrest zelfmoord in zijn Zwitserse cel. Daarmee is de eerste dode in de belastingoorlog tussen Duitsland en Zwitserland gevallen.

De Duitse tegenaanval kwam van oppositieleider Sigmar Gabriel (spd). In Bild zei hij dat desnoods de Duitse procureur-generaal een onderzoek moest starten naar de medeplichtigheid van Zwitserse banken aan belasting­ontduiking door Duitse burgers. Waarop de bank Crédit Suisse zijn medewerkers een reiswaarschuwing gaf voor uitstapjes naar Duitsland. De Duitse minister van Justitie Schäuble zet nu alle diplomatieke zeilen bij om escalatie te voorkomen. Afgelopen week sloot hij een nieuwe deal met de Zwitsers. Die deal laat veel te veel Duitse belastingontduikers vrijuit gaan, vindt de oppositie. ‘Net een Zwitserse gatenkaas.’