Berlijn – Wat is het juiste moment voor de bevrijding? Geen beter beeld van de Duitse omgang met coronaregels dan afgelopen zaterdag in Berlijn, toen er een demonstratie tegen de ‘genderongelijkheid van het naakte bovenlichaam’ in de stad plaatsvond: honderden deelneemsters fietsten met ontblote borsten door de stad, maar daarboven droegen meerderen van hen wél een mondkapje.

Voor Nederlandse begrippen is deze trouw aan het mondkapje op z’n minst opmerkelijk: Duitsland heeft een relatief laag aantal besmettingen, maar van een snelle ‘bevrijding’ van de beperkingen in het openbare leven is geen sprake. Terwijl de Nederlandse regering eind juni met veel bravoure het einde van de mondkapjes en de opening van de feestzomer uitriep, waarschuwde bondskanselier Angela Merkel haar landgenoten juist voor overmoed.

Men moet ‘de juiste mate van vrijheid en voorzichtigheid vinden’, maande Merkel. De vraag wat dan precies die ‘juiste mate’ tussen beide uitersten is, is sindsdien onderwerp van een politiek debat in Duitsland.

De strengste voorvechter van de ‘voorzichtigheid’ is de spd-politicus Karl Lauterbach, wiens waarschuwingen voor de Delta-variant op alle tv-kanalen klinken alsof er eigenlijk niets meer te redden valt. Daar tegenover staat Armin Laschet, cdu-kandidaat voor het bondskanselierschap, als de belangrijkste voorvechter van de ‘vrijheid’. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waarvan Laschet minister-president is, gelden sinds een paar dagen grotere ‘vrijheden’ dan bijvoorbeeld in Berlijn, zoals de opening van clubs in regio’s met weinig besmettingen.

Omdat het ook verkiezingstijd is, beticht het ‘Team Vorsicht’ Laschet nu van een onverantwoordelijke politieke stunt. Maar zeker in vergelijking met Nederlandse gewoonten is Laschets positie helemaal niet zo anders; zo geldt de mondkapjesplicht voor binnenruimtes in Noordrijn-Westfalen ook gewoon nog steeds, en waarschuwt Laschet net zo nadrukkelijk voor Delta.

In Duitsland blijkt er opvallend veel overeenstemming te zijn over wat voorop moet staan: ‘Voorzichtigheid is hét kenmerk van Duitsland in het coronajaar geworden’, zei een van oorsprong Oostenrijkse Welt-journaliste in een politieke talkshow, waarmee ze dan weer het gebrek aan ‘vrijheid’ bekritiseerde.

En dus wordt er in Berlijn voor blote borsten gedemonstreerd mét een mondkapje op, terwijl de hoofdstedelijke clubscene – die nog steeds gesloten is – slechts van stal wordt gehaald voor een ‘lange nacht van het vaccineren’. Eén voordeel heeft deze voorzichtigheid natuurlijk wel: de Duitse regering hoeft niet halsoverkop een maatregel terug te draaien die ze net heeft genomen.