De uitspraken werden gedaan in Seoul op een persconferentie van de Caleb Mission, een christelijke groepering die actief is in de Chinees/Noord-Koreaanse grensregio. Daar zoeken de missionarissen naar Noord-Koreanen. Sommigen kopen Noord-Koreaanse grenswachten om zodat ze stiekem wat boodschappen kunnen doen in China, maar veel van hen willen vluchten. Voor tienduizenden dollars bieden de kerkelijke organisaties een vluchtroute naar Zuid-Korea. Maar ook mensen die bereid zijn bijbels te verspreiden en stiekem video’s te maken van de doffe ellende in hun land zijn welkom. Goede business voor de geestelijken. Op de persconferentie mogen journalisten schokkerige beelden zien van dakloze kinderen en activiteiten op de zwarte markt. Verboden uit te zenden, want de beelden zijn exclusief verkocht aan een Zuid-Koreaanse omroep.

Bijbels zijn taboe in Noord-Korea. Het vereren van andere goden dan de eigen Geliefde Leiders is streng verboden. De Noord-Koreanen die hun schaarse rugzakruimte deels inruimen met bijbels riskeren straffen die de verbeelding te boven gaan. De pastoor van de Caleb Mission ligt daar niet wakker van. Veel Noord-Koreanen weten de missionarissen te vinden, vertelt hij. De zakelijk ingestelde Zuid-Koreanen gebruiken graag dezelfde methodes als de Noord-Koreaanse leiders: geloof in onze ideologie en we zullen jullie voeden en beschermen.

‘Soms is er een onderneming nodig om het woord van God te verspreiden’, zei de Koreaans/Amerikaanse missionaris Kenneth Bae ooit. Hij was de afgelopen tijd veel in het nieuws omdat hij gearresteerd is in Noord-Korea wegens ‘het ondermijnen van de Noord-Koreaanse staat’. ‘Een reisagent is opgepakt’, kopten de media die Bae als hulpeloos slachtoffer afschilderden, zonder zijn evangelische achtergrond te noemen.

De zogenaamde reisleider kreeg vijftien jaar zware arbeid als straf. Veel critici zeggen dat Bae een ideale inzet voor Noord-Korea is om nieuwe diplomatie van de VS af te dwingen. In bijna alle gevallen van arrestaties van buitenlanders de afgelopen jaren ging het om missionarissen, die allemaal werden opgehaald door prominente Amerikanen. Wat Bae precies gedaan heeft is onduidelijk, de berichten wijzen vooral op het maken van verkeerde foto’s. En het promoten van het woord van God.