Jeruzalem – Netanyahu houdt van reactionairen. Rechtse populisten, antidemocraten, dictators, zelfs antisemieten zoals de Hongaarse premier Orbán en sommige Amerikaanse evangelische leiders – de Israëlische premier ontmoet ze graag. Vorige week was hij zelfs vier dagen lang de gastheer van een massamoordenaar die zich laat inspireren door de holocaust, een macho die vindt dat mooie vrouwen er zijn om verkracht te worden, een vuilspuiter die zowel Obama als de paus een hoerenzoon heeft genoemd. Rodrigo Duterte dus. Wat kwam de president van de Filipijnen in Israël doen?

Israël is de Filipijnen eeuwig dankbaar voor hun doorslaggevende stem in de VN over de stichting van de joodse staat in 1947. Israëlische bejaarden noemen hun verpleegster Filipina omdat de helft van de zestigduizend bejaardenverzorgsters bestaat uit Filipijnsen. Netanyahu bedankte Duterte voor de liefde die zijn stokoude vader ontving van zijn Filipina. En voor het feit dat kort voor de Tweede Wereldoorlog bijna 1300 Europese joden konden uitwijken naar de Filipijnen. Pijnlijk. Want op welk precedent heeft Duterte zich beroepen voor zijn uitroeiingscampagne tegen drugsgebruikers en drugshandelaars? ‘Hitler slachtte drie miljoen (sic) joden af. Er zijn drie miljoen drugsverslaafden. Met plezier slacht ik ze af.’ Bij zijn bezoek aan het Holocaust Museum Yad Vashem liet hij Hitler vallen (‘een waanzinnige’), maar daar stond de verbijsterende gotspe tegenover waarop hij Netanyahu vergastte: ‘Wij delen dezelfde passie voor vrede. Wij delen dezelfde passie voor mensen.’

Door de angst voor nieuwe stuitende opmerkingen voorzag Duterte’s programma niet in een persconferentie. Noch noemde het de werkelijke reden van zijn komst: een deal over olie-exploratie door een Israëlisch bedrijf en vooral de aankoop van Israëlische wapens, een bezoek aan een expositie van geavanceerd wapentuig inbegrepen. Israël, grootafnemer van Amerikaanse wapens, is zelf ook een vooraanstaand koopman van de dood. Bijna zestig procent van zijn wapenexport gaat naar de Azië-Pacific-regio. Myanmar heeft Israëlische wapens gebruikt tegen de Rohingya’s en de Filipijnse politie zet Israëlische geweren in tegen drugsgebruikers. Duterte – hij zei het zelf tegen Israëls president Rivlin – wil nu Israël als enige wapenleverancier omdat het geen beperkingen stelt zoals de VS, China en Duitsland.

Het eind van Duterte’s bezoek aan Israël viel samen met de moord op de Filipijnse burgemeester Mariano Blanco. Net als tien andere al eerder vermoorde collega’s stond hij op de dodenlijst van de wildeman die president van de Filipijnen is.